Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I bolje doživljavamo prirodu

Istraživanje pokazalo: Što je oko nas više različitih vrsta ptica, to smo mi sretniji

Shuttershock
18.03.2021.
u 16:24

Njemački tim znanstvenika tvrdi kako život u okruženju raznih vrsta ptica čovjeku može donijeti zadovoljstvo usporedivo s onim koje bi osjetio da tjedno dobije oko tisuću kuna prihoda 'ekstra'

Novo istraživanje provedeno u Njemačkom centru za istraživanje biološke raznolikosti otkrilo je da, što češće vidimo ptice i čujemo njihov cvrkut i pjev, to smo sretniji. Štoviše, ovaj njemački tim znanstvenika kaže kako život u okruženju raznih vrsta ptica čovjeku može donijeti zadovoljstvo usporedivo s onim koje bi osjetio da tjedno dobije oko tisuću kuna prihoda 'ekstra'. 

- Ispitali smo i socio-ekonomske podatke ljudi koji su sudjelovali u studiji i, na naše iznenađenje, otkrili smo da je svim skupinama raznolikost vrsta ptica u okruženju jednako važna za životno zadovoljstvo kao i prihodi - rekla je voditeljica dr. Katrin Böhning-Gaese za Yahoo.

Nikad veća ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj

1/2

Drugo istraživanje sa Kalifornijskog politehničkog sveučilišta pokazalo je da je postavljanje zvučnika preko kojih se čuje ptičji pjev na planinarske staze poboljšalo i način na koji osoba doživljava prirodu oko sebe.

Foto: Shuttershock

 Studija je provedena u Coloradu, ali nalazi se, tvrde znanstvenici, odnose na ljude u bilo kojem podneblju. Isto tako, kod spomenutih planinara nije bilo razlike u osjećaju sreće bez obzira jesu li zvukovi ptica bili unaprijed snimljeni, umjetni ili prirodni.

Ove je godine tijekom pandemije, kako je pokazalo nedavno izvješće ljubitelja ptica iz Društva Audubon Society, znatno porasla prodaja hranilica za ptice, hrane za ptice i aplikacija za uzgoj ptica, a na proslavi Dana ptica (Global Big Day) u organizaciji Sveučilišta Cornell Lab of Ornithology u svibnju 2020. bilo je više posjetitelja nego ikad prije - nevjerojatnih 2.2 milijuna.

Procvjetalo je jedno od najljepših stabala u Zagrebu: Magnolija na Tomislavcu najavila je proljeće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije