Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo..

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Shutterstock
04.04.2023.
u 16:30

U ovoj konkretnoj studiji, žene koje su često imale penetrativan seks pokazale su znakove boljeg verbalnog pamćenja od onih koje su ga imale manje

Svaki dan, bez razmišljanja o tome, činite razne stvari za koje je znanstveno dokazano da vam pomažu u jačanju pamćenja. Primjerice: jutarnja kava, vježbanje usred dana ili zdrava večera. A sada, prema novom istraživanju, možda postoji još jedan iznenađujući i uzbudljiv način da zaokružite dan jačanja pamćenja - a to je seks.

Da, dobro ste pročitali: u studiji iz studenog 2016. objavljenoj u Archives of Sexual Behavior, istraživači su otkrili povezanost između seksa i boljeg pamćenja, osobito kada je riječ o prepoznavanju riječi. U ovoj konkretnoj studiji, žene koje su često imale penetrativan seks pokazale su znakove boljeg verbalnog pamćenja od onih koje su ga imale manje, piše Woman's Day.

Kako bi proveli studiju, istraživači sa Sveučilišta McGill zamolili su 78 žena u dobi od 18 do 29 godina da ispune upitnik o svom seksualnom ponašanju i drugim životnim čimbenicima, prije nego što su ih zamolili da zapamte nasumične riječi i fotografije lica, koje su im predstavljene na računalu. Sudionici su zatim pogledali mješavinu novih i starih fotografija i zamoljeni su da identificiraju riječi i lica koja su im prethodno pokazana. Nakon analize rezultata, istraživači su uočili zanimljivu povezanost: žene koje su izjavile da su češće imale penetrativan seks bile su značajno bolje u pamćenju prethodno iznesenih riječi od žena koje su izjavile da su imale manje seksa.

Istraživači nisu pronašli povezanost između učestalosti seksa i pamćenja lica i vjeruju da bi to moglo biti zato što bi penetrativni seks, u odnosu na druge vrste seksualne stimulacije, mogao pomoći neurogenezi (poznatoj i kao rast novih moždanih stanica) u hipokampusu, području u vašem mozgu koji je povezan s pamćenjem riječi. 

Studija se bavila isključivo kratkoročnim pamćenjem, ali autor studije dr. Jens Pruessner kaže da vjeruje da bi "učinci dugotrajnog pamćenja trebali biti slični". I postaje bolje: iako ovo nije dio studije, dr. Pruessner kaže da seks može pomoći u poboljšanju drugih kognitivnih funkcija centraliziranih u hipokampusu, kao što je prostorna navigacija, odnosno korištenje orijentira za pamćenje uputa. Ipak, ova otkrića ne znače da će vam čest seks dati fotografsko pamćenje. Studija je imala nekoliko ograničenja, uključujući činjenicu da je bila mala i da su podatke o seksualnom ponašanju prijavili sami sudionici, pa je svakako potrebno više istraživanja.

Istraživanje otkrilo nakon koliko spojeva se parovi prvi put seksaju:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije