Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dojenje apsolutno da, no ne pod svaku cijenu...'

Istraživanje pokazalo da dojena djeca nisu pametnija od djece hranjene mliječnim formulama

Shuttershock
23.06.2021.
u 07:00

Radije nego mlijeko, dajte svom djetetu najveći mogući dar; i budite sretna mama!, rekao je pedijatar mami koja se na prvom djetetovom pregledu požalila koliko se muči s dojenjem

Posljednjih se nekoliko godina puno priča o benefitima dojenja i o tome koliko je majčino mlijeko važno za zdravlje i za psihofizički razvoj djeteta, a internet je pun savjeta o tome kako 'pravilno dojiti', te 'pogrešaka' koje, kažu stručnjaci, neke mame rade u pokušaju dojenja...

Ipak, činjenica da djeci majčino mlijeko dokazano koristi, ne bi nikako trebala biti razlog za prozivanje onih mama koje ga svom djetetu ne mogu; ili iz nekog osobnog razloga ne žele pružiti - a pritisak da svaka mama mora dojiti možda smanji jedno novije istraživanje koje kaže da majčino mlijeko na inteligenciju djeteta ne utječe koliko se vjerovalo.

Leona Paraminski (41) dva mjeseca pred porod pozirala s povećim trudničkim trbuhom

1/9

Mame kojima dojenje ne ide 'lako i prirodno' često na društvenim mrežama međusobno jedna drugoj pružaju podršku, a jedna od njih se nedavno na Instagramu požalila kako ju 'neuspjeli pokušaji dojenja čine nesretnom', te kako se ne osjeća kao neke mame koje u hranjenju svoje bebe osjećaju i 'nevjerojatno iskustvo povezivanja...'

Za ovu je mamu iskustvo dojenja, ispričala je, bilo samo nevjerojatno 'frustrirajuće, bolno i neugodno'.

Kad je na prvom djetetovom pregledu pedijatru rekla što ju muči, liječnik je jednostavno odgovorio:

- Ako vam ne ide i mučite se s dojenjem, prestanite. Ja ne mogu razlikovati dojeno dijete od onog kojem se daje zamjensko mlijeko: no razlikujem djecu koja imaju zdrave i sretne mame, od one koja to nemaju... - rekao joj je liječnik.

Nakon toga, odlučila je prekinuti agoniju kroz koju je prolazila i svoje dijete nahraniti formulom: od tada je opuštenija i sretnija, a i dijete puno bolje napreduje.

- Radije nego mlijeko, dajte svom djetetu najveći mogući dar; budite sretna mama! - rekao joj je pedijatar.

Hoće li dijete zbog dojenja biti pametnije? 

Istraživači su otkrili da su djeca koju su mame dojile tri ili više mjeseci u dobi od šest i pol godina imala za 7.9 bodova veću' verbalnu inteligenciju,  no ta se mala kognitivna prednost kasnije kroz odrastanje gotovo potpuno izgubila, prenosi Bright SIde.

Isto je istraživanje testiralo i neurokognitivne funkcije djeci u dobi od 16 godina, a istraživači su im procjenjivali sedam verbalnih i sedam neverbalnih sposobnosti.

Foto: Shuttershock

Rezultati su pokazali da djeca koja su kao dojenčad (do navršene prve godine života) redovito pila majčino mlijeko, kasnije u životu od toga nisu imala značajne neurokognitivne koristi: jedini blagotvorni učinak dojenja bila je malo bolja verbalna funkcija, za svega 2.5 boda veća od djece koja nisu dojena uopće.

Na inteligenciju djeteta više nego dojenjeutječu neki drugi vanjski čimbenici ...

Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da na inteligenciju utječe nekoliko vanjskih okolišnih faktora , pa prema testovima nešto viši IQ imaju djeca koja su fizički aktivnija, koja žive u obiteljima s većim primanjima, te čiji roditelji imaju diplomski ili postdiplomski stupanj obrazovanja.

Drugi važan čimbenik u razvoju inteligencije je, kažu znanstvenici, okruženje u kojem dijete ima priliku razviti svoj puni (genetski uvjetovani) potencijal, a to će okruženje u kojem odrasta, pokazalo se, na dijete utjecati mnogo više od činjenice je li hranjeno majčinim ili zamjenskim mlijekom...  

Toplinski val pred vratima: Temperature će dosezati do 38°C, evo do kada će trajati

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije