Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Istina ili mit? Koristimo samo 10 posto mozga

Često ipak nedovoljno koristimo svoje mentalne sposobnosti!
27. svibnja 2014. u 08:18 1 komentara 943 prikaza
mozak
Foto: Shutterstock

MIT: Koristimo samo 10 posto mozga

ISTINA: Postoji uvriježeno mišljenje da svakodnevno koristimo samo deset posto mozga. No, to nije točno!

Ta pretpostavka vjerojatno potječe iz istraživanja da ozljede nekih regija mozga ne uzrokuju kliničke ispade. Zahvaljujući novim tehnologijama, kao što je funkcionalna magnetska rezonancija (fMR) i PET-CT, pokazalo se da svi dijelovi mozga aktivno sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima iako su neka područja aktivnija od drugih.

To je jasno i zbog činjenice da mozak, kao kompleksan i specijaliziran organ, u najjednostavnijim radnjama aktivira svoje brojne regije.

Primjerice, hodanje uzrokuje aktivaciju motoričkih i osjetnih regija. Istodobno aktivira i slušne i vidne regije kojima registriramo zvukove, okolinu, zatim govorne regije kojima dekodiramo govor koji čujemo u prolazu te brojne regije odgovorne za nastanak pamćenja navedenih podražaja.

Čitanje | Autor : Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Oštećenja pojedinih regija mozga ne uzrokuju jasne kliničke ispade zbog uske specijaliziranosti pojedinih dijelova mozga pa se njihovo oštećenje ne registrira ili je reprogramiranjem i reoorganizacijom zdravih neuralnih stanica nadomještena oštećena funkcija. Ono što, međutim, često nedovoljno koristimo su naše mentalne sposobnosti!

Povećanjem intelektualnih sadržaja u svakodnevnim aktivnostima, kao povećanjem rekreacijskih motoričkih aktivnosti oplemenjujemo raznoliku aktivnost i sadržaj mozgovnih sposobnosti, za dobrobit vlastitog kognitivnog i psihičkog statusa.

>>Evo kako možete riješiti probleme s koncentracijom, pamćenjem i glavoboljama

>>3 simptoma kojima vam tijelo želi reći da ne pijete dovoljno vode

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje