Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Istina ili mit? Brijanje ubrzava rast dlačica

brijanje
Foto: Shutterstock
29.10.2014.
u 14:31

Za sad ne znamo zašto brijanje tako djeluje na dlaku.

MIT: Brijanje ubrzava rast dlačica

ISTINA: Na temelju svog 14-godišnjeg iskustva mogu reći da brijanje ubrzava rast i sazrijevanja dlaka. Klijentima zbog tretmana trajne epilacije savjetujem brijanje.

Ono znatno ubrzava sazrijevanje te izrast dlaka, što ubrzava proces epilacije jer bi inače trajala dugo uz slabije rezultate, a bio bi potreban i veći broj tretmana. Za sad ne znamo zašto brijanje tako djeluje na dlaku. Postavlja se pitanje imaju li, uz brijanje, utjecaja i drugi faktori, radi li se o koincidenciji?

U ovom trenutku ne možemo točno odgovoriti. Ako brijanje ne ubrzava rast i sazrijevanje dlaka, tada očito nisu djelovali drugi faktori koji bi to ubrzali. Poznato je da pojedine protuupalne kreme kod bolova zglobova i duljeg nošenje gipsa mogu pospješiti izrast dlaka.

Definitivno su glavni faktori koji utječu na izrast dlaka hormoni. Osim njih djeluje mlijeko i šećer jer dolazi do povišenja hormona koji djeluje slično kao muški hormon testosteron. Stres, bolesti hipofize i nadbubrežne žlijezde isto potiču izrast dlaka. Jajnici nisu tako čest uzrok jer u praksi vrlo često nailazimo na slučajeve kada su hormonalni nazali uredni, a ipak imamo pojačanu dlakavost. Tada govorimo o povećanoj osjetljivosti receptora mjesta gdje se vežu hormoni. Receptori pojačano reagiraju na normalnu razinu hormona kao kad se radi o povećanoj razini.

Tada dolazi i do povećane dlakavosti.

Brojni lijekovi utječu da dlake brže rastu. Tamnije žene Mediterana često imaju povećanu dlakavost. Kod muškaraca nakon 35-40 godina dolazi do povećanja testosterona, što potiče rast dlaka. Ne smijemo smetnuti s uma da zbog zagađenja hrane pesticidima i druge brojne kemikalije mogu pospješiti ubrzan rast dlaka.

>>Laži o ljepoti koje biste trebali prestati vjerovati. I poneka istina

>>Čak 83% žena rješava se dlačica britvicom. Evo kako to učiniti pravilno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije