Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grupna psihoterapija

Intimni krug prijateljica za ženu znači manje stresa

tračanje
Profimedia
01.05.2012.
u 11:58

Znanstvenici su otkrili da se u procesu zbližavanja kod žena oslobađa hormon oksitocin koji djeluje umirujuće i ublažava stres

Žene za razliku od muškaraca više truda ulažu u veze s prijateljicama, mnogo su lojalnije i odanije, puno se više otkrivaju i spremnije su dijeliti emocije ali zato traže i više zauzvrat. Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da dvije do četiri prijateljice ženama pružaju veće zadovoljstvo i ravnotežu u njihovim životima nego njih "milijun".

- Žene više očekuju od svojih najboljih prijatelja, bez obzira koliko ih imaju - kaže autor studije Jeffrey Hall sa sveučilišta u Kansasu.

Vanier Institut za obitelj u svom je izvješću objavio rezultate da Kanađanke u stvarnom životu u prosjeku održavaju bliske veze s dvije ili tri osobe. Istraživanje o Facebooku pokazalo je da žena s prosječno 120 prijatelja redovito komunicira tek sa njih šest, piše Canada.com.

- U zapadnoj se kulturi vjeruje da je sreća u izobilju, pa je poželjno imati ne samo punu kuću, već i mnogo prijatelja. Istraživanje dokazuje da je kvaliteta važnija od kvantitete - kaže psihologinja sa Harvarda Caroline Adams Miller.

Znanstvenici su otkrili da se u procesu zbližavanja kod žena oslobađa hormon oksitocin koji djeluje umirujuće i ublažava stres. No druženja s grupom prijateljica nisu svojstvena samo ljudima. Istraživanja na primatima pokazala su da ženke koje imaju bliske kontakte sa manjom grupom pripadnica istog spola žive nešto duže.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije