Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Internetske tražilice oslabljuju pamćenje

Sve većim oslanjanjem na internet sve manje vježbamo pamćenje i ne provjerevamo informacije u drugim izvorima
16. srpnja 2011. u 16:52 5 komentara 9 prikaza
kompjutor
Foto: Photos.com

Internetske tražilice podataka nedvojbeno su korisne, no s njima bi nam pamćenje moglo “zakržljati”, upozoravaju znanstvenici s američkog sveučilišta Columbia. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Science pod naslovom “Google efekti na pamćenje: kognitivne posljedice informacija na vrhovima prstiju” pokazalo je da pouzdanje u internet doslovce mijenja način na koji mozak obrađuje i pohranjuje informacije.

Sve većim oslanjanjem na internet sve manje vježbamo pamćenje, a uz to sve manje provjeravamo informacije u drugim izvorima, primjerice knjigama ili pitajući druge ljude. Došli smo do toga da sve više ovisimo o tehnologiji i da u potrazi za informacijom znamo gdje bismo je mogli potražiti radije nego da pamtimo, kažu znanstvenici.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • -obrisani-:

  guposti od članka ..to je isto kao da mi netko kaže ako budeš tražio više cura tvoj erotski naboj bt će slabiji ... dedastoća od člamka

 • -obrisani-:

  Vecernji, nemoj govoriti tako lose o Internetskim trazilicama, jer ces uvrijediti gospodicnu Gricku**, koja uporno trazi po dvanaest sati na Internetu, \"svoju kanadsku platonsku ljubav\"

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  To da informacije treba provjeravati na više izvora ne odnosi se samo na Internet. Novine i televizija još se više trebaju provjeravati jer novinari često imaju ideološki program kojim žele programirati klijente. Evo primjera: uvriježilo se da je Bush glup ... prikaži još! a Obama pametan, što je apsurdna misao sama po sebi. Glup čovjek ne može postati ni predsjednik Bocvane a kamo li Amerike. No to otkriva moć ljevičarskih ideologa da kroz medije kreiraju činjenice.