Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljive činjenice

Imela je neizostavni dio Božića, a znate li odakle običaj ljubljenja ispod nje?

Pixabay
21.12.2021.
u 16:27

Postoji čak 1500 vrsta diljem svijeta, a u Hrvatskoj raste vrsta bijela imela i tri od pet njezinih podvrsta.

Jedna od asocijacija na blagdane je definitivno imela - zimzeleni grm koji se reže i objesi na neko mjesto u kuću, a običaj je da se dvije osobe, koje se istovremeno nađu ispod, poljube. Znate li odakle ova tradicija, što je imela i što znači poljubac?

Imela je biljka koja se proteže kroz mnoge povijesne priče i mitove. Nazvana je parazitska biljka što znači da raste na drveću druge vrste kako bi dobila sve što joj je potrebno da preživi, najčešće na drvetu jabuke. 

Postoji čak 1500 vrsta diljem svijeta, a u Hrvatskoj raste vrsta bijela imela i tri od pet njezinih podvrsta. 

Zašto tijekom blagdana vješamo vijenac na vrata? Pogledajte od kud dolazi taj običaj

Ljubljenje ispod imele počelo je još 1700-ih, a najveću popularnost doživjelo je sto godina kasnije, prenosi BBC. Kroz povijest se prenosila priča da se to radi zbog plodnosti. Zimi, kada se drveće većinom suši i vene, imela ostaje zelena i svježa, pa se prozvala besmrtnom, plodnom, punom života... 

Dok se neki, dakle, ljube zbog plodnosti, Skandinavske zemlje imaju drugačije razloge. Njima imela predstavlja prijateljstvo i ljubav, a kako bi i jedno i drugo bilo još jače i bolje u narednoj godini, poljube se ispod. U toj teoriji pridružila im se i Grčka.

Iako su značenja nešto različita od zemlje do zemlje, imela, odnosno poljubac ispod nje, definitivno svima donosi sreću u životu - na ljubavnom, obiteljskom i prijateljskom polju.

Kako da vam božićna zvijezda traje duže?

1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije