Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno dijagnosticirati

Bolujete li od Alzheimera? Riješite mini test i doznajte na vrijeme!

Shutterstock
24.04.2019.
u 11:28

Svake godine u Hrvatskoj od Alzheimerove bolesti oboli oko 11.000 novih ljudi, piše portal alzheimer.hr. Uz pomoć jednostavnog testa možete otkriti trebate li posjetiti liječnika

Prema statističkim podacima i procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 10 posto populacije starije od 65 godina obolijeva od Alzheimerove bolesti, što znači da u Hrvatskoj trenutačno boluje više od 86.000 ljudi, a novooboljelih je godišnje oko 11.000, kaže dr. Sanja Klaić Grotić, liječnica obiteljske medicine u zagrebačkoj ambulanti na Peščenici, inače članica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB), a prenosi portal alzheimer.hr.

– Zbog toga je važno rano prepoznati i dijagnosticirati Alzheimerovu bolest kako bi se ti lijekovi što ranije počeli koristiti, ističe naša sugovornica. Čimbenici rizika za nastanak Alzheimer demencije jesu: životna dob iznad 65 godina, ženski spol, pozitivna obiteljska anamneza, traume glave (čak i one iz djetinjstva), pušenje, debljina i dijabetes.

Alzheimerova bolest je kronična progresivna degenerativna bolest mozga i najčešće se javlja poslije 65 godine života, no prve promjene mogu nastati i desetak godina prije pojave simptoma. Recimo, zaboravljivost i slično. No, ne treba se odmah uspaničiti, ako primijetite da ste zaboravljivi. Stresni način života utječe na to da često zaboravimo gdje smo stavili  ključeve ili mobitel, ali ako se toga brzo sjetimo, to nije problem. No ako se ne možete sjetiti prijašnjih koraka koje ste učinili, to upućuje na moguću Alzheimerovu bolest. Ako se zaboravi ime glumca u filmu, to nije problem, ali ako se zaboravi ime bliske osobe, to može upućivati na bolest. Nadalje, ako se zaboravi pin bankovne kartice, ali ga se osoba naknadno sjeti, to ne predstavlja problem, no ako netko ne zna za što kartica uopće služi, to upućuje na kognitivni problem, pojašnjava dr. Klaić Grotić za alzheimer.hr. 

Mini test za procjenu mentalnog stanja

1. Orijentacija (1 bod za svaki točan odgovor)
- koliko je sati?
- koji je datum?
- koji je dan?
- koji je mjesec?
- koja je godina?
(ukupno 5 bodova)
Koji je naziv?
- odjela
- bolnice
- okruga
- grada
- države
(ukupno 5 bodova)
2. Prepoznavanje
Imenovati tri predmeta koja se pokažu (npr. olovka, sat, ključ). Ocjena 1 do 3 boda ovisno o točnosti ponavljanja. Ponoviti nazive dok ih osoba ne ponovi točno, zbog kasnijeg utvrđivanja pamćenja. Ocjenjuje se samo prvi pokušaj.
(ukupno 3 boda)


 

3. Pozornost i računanje
Od osobe se traži da oduzima 7 od 100 te da od dobivenog rezultata ponovo oduzima 7, ukupno 5 puta do brojke 65. Svaki točan odgovor ocjenjuje se 1 bodom. Moguće je zatražiti i da unatrag čita zamišljenu riječ od pet slova, npr: MOZAK – KAZOM i za svako točno slovo ocjenjuje se 1 bod
(ukupno 5 bodova)
4. Pamćenje
Ponoviti ranije imenovana tri predmeta koja su korištena u ispitivanju prepoznavanja. Jedan bod za svaki točan odgovor.
(ukupno 3 boda)
5. Govor
- jedan bod za točno imenovanje svakog od dva objekta (npr. čekić i stol)
(ukupno 2 boda)
- jedan bod za točno ponavljanje, npr. “ne tako ili ako”
(ukupno 1 bod)
- tri boda ako su točno izvedena tri stupnja zapovijedi, npr. “uzmite komad papira u desnu ruku, presavinite ga na polovicu i stavite na stol!”
(ukupno 3 boda)
- jedan bod ako je točno izvedena pisana zapovijed: “Zatvorite oči!”
(ukupno 1 bod)
- zatražiti od osobe da napiše rečenicu. Ocjenjuje se 1 bodom ako rečenica ima značenje, glagol i subjekt.
(ukupno 1 bod)
- vidno-prostorni test – tražiti osobu da prekopira jednostavan dvodimenzionalni lik s crteža
(ukupno 1 bod)
Sveukupno 30 bodova – potražite savjet liječnika ako osoba zabilježi manje od 25 bodova.

Ovi simptomi otkrit će vam da imate problema sa srcem:

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
16:57 24.04.2019.

...kako da ispunim test kad se na kraju neću sjećati zašto sam ga uopće krenuo ispunjavati!? :-)

Avatar Dumen
Dumen
20:22 24.04.2019.

Koliko bodova vrijedi ako zna reći pin od kartice ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije