Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osjećaj blagostanja

Idete li na koncerte? Ako je odgovor potvrdan, živjet ćete dulje!

Shutterstock
26.03.2024.
u 15:30

Vjerovali ili ne, koncerti imaju duboki utjecaj na osjećaje zdravlja i sreće, tvrdi stručnjak

Odlazak na koncert pomoći će vam da duže živite, pokazalo je novo istraživanje. Prema novoj studiji koju je proveo O2 - koji posjeduje neke od najvećih glazbenih dvorana u Ujedinjenom Kraljevstvu - zajedno s predavačom na Sveučilištu Goldsmith, Patrickom Faganom, redovito posjećivanje nastupa uživo može produžiti životni vijek. Studija kaže da 20 minuta na koncertu "može dovesti do 21 posto povećanja osjećaja blagostanja", piše Independent. 

Osim toga, studija tvrdi i da odlasci na koncerte mogu produljiti životni vijek za 9 godina. “Naše istraživanje pokazuje duboki utjecaj koji koncerti imaju na osjećaje zdravlja, sreće i blagostanja – s time da su česti odlasci na koncerte, na primjer svaka dva tjedna ili redovito, ključni", rekao je Fergan.

VEZANI ČLANCI:

Kako bi dodatno potvrdili tvrdnje iz svog istraživanja, testirali su zdrave sudionike i dali im da izvrše fizičke zadatke poput odlaska na koncerte, joge i šetanja psa. Sudionici su podvrgnuti psihometrijskom testiranju i mjerenju otkucaja srca kako bi se utvrdilo kako pojedina aktivnost na njih utječe.

Rezultati su pokazali kako sudionici koji su išli na koncerte imaju povećan osjećaja samopoštovanja i bliskosti s drugima od 25 posto i čak 75 posto povećanje u mentalnoj stimulaciji. Istraživanje dokazuje pozitivan i dugotrajan utjecaj koji odlazak na koncerte ima na zdravlje. Mnogi će se složiti kako i glazba općenito, bio to koncert ili radio u tvom autu, ima pozitivan efekt na tvoje fizičko i mentalno zdravlje.

Ovih dana glazba se koristi za apsolutno sve, od vježbanja, do učenja ili je jednostavno slušamo dok pripremamo večeru. Jasno je i da glazba može stvoriti sreću, što je potvrđeno još jednim istraživanjem na Sveučilištu u Missouriju. Istraživanje je objavljeno u The Journal of Positive Psychology i utvrdilo je da slušanje radosne glazbe imalo “značajan pozitivan efekt” na dobro zdravlje.

Istraživanje pokazalo koje osobine najčešće idu uz 'jutarnji tip' ličnosti! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije