Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s njima napravljena studija

Identične blizanke odrasle na drugim krajevima svijeta: Ponovno se pronašle u 45. godini života!

ABC/GoodMorningAmerica
03.11.2022.
u 15:30

Nakon što su još kao mala djeca razdvojene, sestre su odrastale odvojeno; jedna  u SAD-u, a druga Južnoj Koreji; a 45 godina kasnije su se opet našle i postale fokus studije

Nedavno istraživanje jednojajčanih blizanki, gdje je jednu odgajala njezina biološka obitelj u Južnoj Koreji, a drugu posvojitelji u SAD-u, daje nove informacije o blizancima odraslima u različitim zemljama i obiteljima.

Ove su blizanke naime razdvojene u vrlo neobičnim okolnostima. Rođene su 1974. godine u Seulu u Južnoj Koreji, a u dobi od dvije godine ih je baka odvela na prepunu južnokorejsku tržnicu ali se kući vratila samo s jednom djevojčicom, dok se druga sestra izgubila u gomili. 

Nevjerojatne sličnosti: Možete li reći koja je na fotografiji majka, a koja je kći?

1/9

Kasnije je pronađena kako sama luta i prevezena je u udaljenu bolnicu gdje su joj dijagnosticirane ospice. Njezina je obitelj objavljivala letke i čak se pojavila na televiziji kako bi proširila vijest o njezinom nestanku, ali njihovi su napori da ju pronađu bili uzaludni.

Izgubljena je blizanka ubrzo smještena u udomiteljsku obitelj, a onda i posvojena; posvojio ju je bračni par iz SAD-a, a u novi dom je stigla dva dana prije Božića 1976. godine.

Oko 45 godina kasnije, ponovno su se ujedinile nakon što je američka sestra svoj DNA poslala za južnokorejski program za lociranje izgubljenih članova obitelji.

Njihova je priča od tada u središtu intrigantne znanstvene studije jer dijele iste gene što je znanstvenicima jedinstvena prilika da doznaju koliko su slične ili različite i što nas više određuje; geni ili okolina i odgoj.

Isti geni, različita okruženja

Dva znanstvena istražitelja, jedan u SAD-u i jedan u Južnoj Koreji, temeljito su ispitali blizanke o njihovim prošlostima i obiteljskom okruženju, a testirane su i kako bi se izmjerili različiti aspekti inteligencije i kako bi se procijenile njihova osobnosti, mentalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i fizičko zdravlje.

- Unatoč odrastanju u vrlo različitim kulturama i kućanstvima, jednojajčane blizanke imaju vrlo slične osobnosti - otkrili su istraživači. 

- Oboje su marljive, orijentirane na posao, dobro organizirane, uživaju u sportu i teže postignućima - dodali su.

Sestra odgojena u Koreji je odrasla u obiteljskoj atmosferi punoj podrške u kojoj se jako poticao osobni razvoj, dok je američka sestra odgajana u strožem, religioznije orijentiranom okruženju s više obiteljskih sukoba - opisali su istraživači.

U skladu s razlikama u američkoj i korejskoj kulturi, američka je sestra rekla 'da se osjeća autonomno i da vjeruje da su svi članovi kolektiva jednakog statusa', dok korejska sestra 'sebe doživljava kao dio kolektiva, a prihvaća hijerarhiju i nejednakost unutar tog kolektiva.'

U skladu sa zajedničkom genetikom, jednojajčane blizanke su slične visine i težine, a obje imaju i dijabetes. Obje su također kao tinejdžerice bile podvrgnute operacijama uklanjanja tumora jajnika, piše Big Think.

Majka ima jedanaestero djece s osam različitih očeva i zbog toga često trpi uvrede: ‘Nije me briga što ljudi misle’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije