Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO VIDIMO SEBE

Idealna Hrvatica - kućanica kojoj su djeca i obitelj na prvom mjestu

mama
24.08.2010.
u 20:41

Nije problem u tome da žena bude majka i supruga, ali ako to sama odluči i želi.

Poslovna žena na važnom položaju, s plaćom na kojoj joj mnogi zavide – Hrvatima je daleko od idealnog. Draže su im kućanice koje svoju energiju usmjeravaju na obitelj umjesto na posao. Ovi se zaključci mogu iščitati iz istraživanja koje je proveo GfK Hrvatska, i to u četiri navrata od 1995. godine, a koji pokazuju da postotak takvog mišljenja ne samo da ne pada nego i lagano raste. Gotovo 40 posto žena i muškaraca smatra da je idealna žena kućanica koja radi na manje odgovornim mjestima. Taj postotak raste i do 50 posto kad govorimo o Lici, Kordunu i Banovini. Ipak, muškarci su ti koji češće (44%) ženama daju ovakve uloge, nego žene same (37%). No, sve u svemu, ovakva slika ne čudi.

Očekivani rezultati
– Ovakvi rezultati ne iznenađuju. Ovo nije velik postotak ako uzmemo u obzir generacije naših roditelja koje su odgajane tako da je žena supruga, vodi brigu o djeci, odgaja ih. Odmalena nas odgajaju da je prioritet imati djecu – govori psihologinja Maja Mamula, ističući kako se stvari na ovom području ne mijenjaju brzo.

Danas ipak 'moderna' žena smatra da može ostvariti uspjeh na oba područja.

– Ne vidim kako odgovornost na poslu mijenja način brige za djecu i obitelj. Nužno je da se za djecu i dom podjednako brinu i muž i žena. Odgovorniji posao često je i bolje plaćen, dakle to bolje. Može biti problem radno vrijeme, ali to se može dogoditi i na manje zahtjevnim radnim mjestima – na temelju svog primjera govori 32-godišnja menadžerica Hana Beder.

Ključna je sloboda
No, valja razlučiti svjesnu želju i 'prisilu' kad izbora – kućanica ili poslovna žena.

– Kad se žena bez pritisaka odluči da se želi brinuti za obitelj i raditi neki manje odgovoran posao, onda je to drukčije. No, u našem je društvu to uglavnom odraz odgoja. Žene često tako odlučuju zato što nemaju drukčiji model – objašnjava Mamula. Jer, koliko god ovakvi podaci mogu Hrvatsku svrstati među 'nazadne', u svemu je ključna sloboda.

– Živim u Zagrebu, nisam patrijarhalno odgojena i smatram se modernom, no ipak mi je obitelj na prvom mjestu i želim sve podrediti kvalitetnom obiteljskom životu. Obitelj me, jednostavno, više veseli nego posao – ne vidi problem 35-godišnja Saša Marić, potvrđujući da nekima život kućanice i majke uistinu sasvim prirodno – odgovara.

Komentara 19

KR
krasnayi
23:02 24.08.2010.

konacno,hrvatska sisa u hrvatskim zvaljama!

KA
Karla
21:57 24.08.2010.

Što je tu tako čudno? Majčinski nagon i majčinska ljubav je iznad svega, žene se tome ne mogu suprotstaviti. Sve bi dale za sreću svoje djece i obitelji. Mnoge to mogu sasvim lijepo povezati sa svojim poslom osim ako rade kod robovlasnika koji ih drži na poslu od jutra do mraka.

HA
hakpa
22:17 24.08.2010.

Naslov bi trebao biti \"Idealna Zena\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije