Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

I žene i muškarci mogu zvučati inteligentnije, ali žene će zvučati više seksi

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 20 žena i 20 muškaraca, ispitanici su namjerno prilagođavali svoj glas prema osobinama, a za usporedbu svaki ispitanik je snimio i svoj "izvorni" glas brojeći do deset.
27. svibnja 2014. u 07:39 0 komentara 1884 prikaza
par
Foto: Thinkstock

Glasovi muškarca su takvi da ulijevaju povjerenje, dok žene mogu svoj prilagođavati prema svom šarmu, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nonverbal Behavior..

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 20 žena i 20 muškaraca, ispitanici su namjerno prilagođavali svoj glas prema osobinama, a za usporedbu zvukova svaki ispitanik je snimio i svoj "izvorni" glas brojeći do deset.

Ostalih 40 osoba imalo je zadatak odrediti koji se glas više slaže s određenim, zadanim osobinama. Analizom glasovnih uzoraka utvrdilo se da su oba spola usporila svoj govor kako bi zvučali više seksi, ali žene su i snizile visinu glasa.

- Pokazalo se da će žene automatski sniziti kada se žele prikazati više seksi, rekla je Susan Hughes, profesorica psihologije sa Albright College.

Dodala je da su stereotipi da žene zvuče više seksi kada govore usporenim i nižim glasom, a istraživanjem se htjelo otkriti na koji način će muškarci i žene mijenjati svoje glasove da bi se "pokazali" kao više seksi, dominatniji, inteligentniji i kao osobe od povjerenja.

Par na spoju | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Iako su oba spola u mogućnosti manipulirati svojim glasovima da zvuče inteligentnije, žene ipak nisu uspjele zvučati više samopouzdano.

>>Zavođenje ili manipulacija? Ljudi pronalaze različite načine da bi se okoristili i napredovali na poslu

>>Ovo su znakovi koje će muškarci krivo protumačiti

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.