Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Higijena

I četkicu za zube treba redovito čistiti i dezinficirati, a evo i kako

shutterstock
22.06.2020.
u 07:00

Ako je pravilno održavate, spremate i čuvate smanjujete rizik od zdravstvenih problema koje inače mogu uzrokovati bakterije s četkice za zube.

U ustima živi najviše bakterija, a one se prenose na četkicu za zube, logično. Osim njih, na četkicu se talože i bakterije iz kupaonice koje mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, pa bi je trebalo redovito čistiti. 

Insider donosi upute kako spriječiti širenje klica i kako je pravilno očistiti.

Operite ruke prije i nakon pranja zuba
Najmanje 20 sekundi perite ruke sa sapunom prije i nakon što dodirnete četkicu za zube jer one prenose najviše bakterija.

Riješite se kukaca u domu uz ove trikove:

Ispravno ju i pravilno čuvajte
S vodom iz slavine, nakon svake upotrebe, dobro isperite četkicu kako biste uklonili čestice hrane, zubnu pastu i ostale prljavštine. Nakon ispiranja čuvajte ju u uspravnom položaju i ostavite da se dobro osuši na zraku. Izbjegavajte pospremanje više četkica u isti držač ili ladicu. Najbolje je da četkice ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se klice mogu i tako širiti.

Dezinficirajte četkicu za zube
Ako vam je slučajno pala na pod ili se jednostavno želite dodatno zaštiti, dezinficirajte četkicu. Hidrogen peroksid učinkovito je dezinfekcijsko sredstvo koje može uništiti i deaktivirati širok spektar mikroorganizama. Antiseptičko sredstvo za ispiranje usta sadrži različite aktivne sastojke, poput alkohola, mentola i eukaliptola, koji mogu ubiti sve bakterije. Možete koristiti i prirodnije sastojke poput bijelog octa.

Kupite novu na vrijeme
Svaka tri do četiri mjeseca trebalo bi baciti staru i početi koristiti novu četkicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije