Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Hrvatima srpski jezik zvuči veselo i pomalo rustikalno, a evo kako oni čuju nas

Korisnik društvene mreže Quora, Louis Stevanovic, postavio je zanimljivo pitanje vezano uz hrvatski i srpski jezik, odnosno, koliko Hrvati razumiju srpski jezik i obrnuto.
23. svibnja 2020. u 18:30 2 komentara 16191 prikaza
Foto: Shutterstock

Luka Trkanjec, korisnik popularne mreže, dao je ovaj odgovor: Razlike između hrvatskog i srpskog jezika su otprilike na razini razlika između britanskog i australskog engleskog jezika.  Smatra se da Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, dok Srbima hrvatski zvuči otmjenije, pristojnije, čak i romantično.

To često može dovesti do smiješnih situacija. U leksiku ima dosta razlika (primjerice, susjed/komšija, tisuća/hiljada, domovina/otadžbina), no narodi međusobno dobro razumiju i ove riječi. 

Koliko Hrvati piju kave, saznajte u videu:

Stranac koji uči jedan ili drugi od ova dva jezika će svakako razumjeti oba, ali odmah će se "čuti" koji je naučio. Ove su suptilne razlike takve da čak niti mi, izvorni govornici, ne možemo "fejkati" govor svojih susjeda bez da neko vrijeme živimo ondje i uhvatimo žargon i naglasak, odmah ćemo zapravo biti uhvaćeni. 

Kada je riječ o pismu, tu ipak ima više razlika jer Srbi koriste ćirilicu, a Hrvati latinicu. Mlađi Hrvati ćirilicu gotovo uopće ne poznaju, dok su generacije koje su se školovale za vrijeme Jugoslavije ćirilicu naučile u osnovnoj školi. 

Samsung S20 USPOREDNI TEST Može li mobitel zamijeniti skupi fotoaparat? Usporedio jezike Englez se začudio koliko hrvatski jezik ima riječi za ženske genitalije: 'Vrlo slatko i nevino' biblija razumijete li ga Evo koliko se hrvatski jezik mijenjao posljednjih 500 godina - na primjeru iz Biblije
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar MaryUO74
    MaryUO74:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

  • VojvodjanIN:

    Jedini jezik sa dva pisma u Evropi je srpski .Tako da se u suprotno mišljenju više koristi latinica nego ćirilica u Srbiji. Još razlike u regijama u srpskom i hrvackom jeziku prim Zagreb-Split ili Beograd-Niš je ogromna, veća nego između ova dva jezika.