Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Hrvati uče turski, nose majice s motivom iz serije i lete u Istanbul

Turističke agente pitaju: “Vidi li se u sklopu panoramskog obilaska i kuća Onurove majke uz Bospor?”
30. rujna 2010. u 10:00 99 komentara 33 prikaza
šeherezada majica
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Osim čelnih ljudi RTL-a koji su odabirom serije “1001 noć” iskopali zlatnu žilu, pa i cijele vojske vjernih gledatelja koji svaku večer provode uz dogodovštine Šeherezade i Onura, mnogo razloga za zadovoljstvo zbog uspjeha turske sapunice imaju i domaći trgovci koji posljednjih dana veselo trljaju ruke.

Žene za žene

Uočivši “fenomen Šeherezada” reagirali su promptno pa je i odjeća s motivima iz serije postala vrlo tražen artikl iz izloga zagrebačkog WGW-a.
- Cijena majice s natpisom “Šeherezada, 150.000 dolara” vrlo je povoljna, 99 kuna za gotovinu, a kupuju ih najčešće žene, za sebe ili svoje prijateljice. Osim što se dobro prodaju, još nam je draže što izazivaju osmijeh kod apsolutno svakog prolaznika u trgovačkom centru - rekla je prodavačica.

Istodobno, i zagrebačka škola stranih jezika “Sjajna zvijezda” bilježi nezapamćen broj interesenata za turski jezik. Naime, posljednjih tjedan-dva prijavilo ih se pedesetak.
- Naši novi korisnici mahom su mlade žene do 30. godine, koje ne kriju da ih je na učenje turskog motivirala omiljena serija. Simpatično nam je što dolaze s nekoliko riječi naučenih u seriji, poput “merhaba” (dobar dan) i “iyi geceler” (dobra večer) - kaže direktor škole Jasmin Selihović.

I nakladnička kuća VBZ, izdavač knjige “1001 noć” (čije dijelove glavni junak Onur nadahnuto recitira svojoj odabranici), prepoznala je interes publike za ovom knjigom, koja je u njihovim prodajnim prostorima dobila istaknuto mjesto.

- Veliki je interes za taj naslov, naravno, posebno ženske populacije svih dobi. Serija je uvelike potaknula potražnju za knjigom, zbog čega uskoro kreće i ponuda na kioscima - kaže Zoran Simić iz VBZ-a. Reagirala je i Mozaik knjiga, pa početkom listopada u prodaju kreće njihovo novo, zlatno izdanje knjige “1001 noć”, čija će cijena biti 297 kuna.

Novi letovi

Stoga uopće ne čudi i navala na turističke aranžmane put domovine glavnih junaka “1001 noći”.

Agencija Kompas, primjerice, na seriju je reagirala čarter letom iz Splita za Istanbul 7. listopada koji je - rasprodan!
- Premda je let otvoren i ranije, mjesta su se popunila - kako je rekla moja kolegica iz splitske poslovnice - posljednjih pet, šest epizoda serije. Odmah idemo dalje s ponudom, pa 10. listopada vodimo goste na četverodnevni razgled Istanbula, u sklopu kojeg će biti i točke sa snimanja serije - rekao je direktor agencije Ivan Pukšar, otkrivši da se među pitanjima koja zainteresirani putnici najčešće postavljaju agentima može čuti i ovo: “Vidi li se, u sklopu panoramskog obilaska, i kuća Onurove majke uz Bospor?”

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • mar06mir:

  Tko kaze da Hrvati nisu Balkanci? Balkan nam, poput repe u onoj djecjoj prici, raste iz usiju.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  ...uz rijeku Bospor !? Nisam baš shvatio ovo o rijeci al zato znam pomalo turski: - de ste bre drugari >:-))

 • magic1960:

  Hunteru majstoreeeeeee, he he