Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bisfenol A

Hrana iz konzerve povezana sa srčanim bolestima i dijabetesom

limenke (1)
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
23.11.2011.
u 22:57

Često konzumiranje hrane i pića iz konzerve podiže razinu bisfenola A u mokraći koji se povezuje sa dijabetesom i pretilošću

Istraživanja provedena u SAD-u na sveučilištu Harvard pokazala su kako kemikalije koje se upotrebljavaju u proizvodnji limenki mogu povezati sa dijabetesom, srčanim bolestima i pretilošću.

Upitan je kemijski spoj bisfenol A, koji se koristi kako limenke ne bi korodirale, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca.

Ispitanici su u istraživanju bili podijeljeni u dvije skupine, jedna je konzumirala konzerviranu juhu pet dana u tjednu dok je druga jela svježu juhu.

Ispitanici koji su jeli juhu iz limeke imali su oko 1.000 puta više bisfenola A u mokraći nego oni koji su jeli svježe juhe.

Zabrinjavajuće je koliko se razina bisfenola A podiže u mokraći nakon samo jedne konzumacije iz limenke - naglasili su znanstvenici.

Za bisfenol A je poznato kako može imitirati učinak ljudskog hormona estrogena. Kanada ga je lani proglasila otrovnim, a njegovo korištenje je zabranjeno u proizvodnji dječijih boca u Europi i Kanadi jer je posebno štetan za fetuse, dojenčad i malu djecu.

Komentara 2

MO
morales
00:09 24.11.2011.

Bravo za autora! Prenošenje rezultata istraživanja uz link na izvor bi trebalo biti pravilo, a ne iznimka! Ovako znamo da je istraživanje stvarno provedeno i možemo provjeriti što piše u originalu, a za neka \"istraživanja\" koja se kod nas svakodnevnoo prenose upitno je postoje li uopće, a i ako postoje često se \"izgube u prijevodu\".

LI
liliZG
12:29 24.11.2011.

........dečki brzo bacite limenke piva , flaša pive je ipak zdravija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije