Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNO JOŠ DOKAZA

Homeopatski pripravci ublažuju posljedice kemoterapije

15.04.2009.
u 17:18

Homeopatski pripravci mogu olakšati nuspojave kemoterapija i terapija radijacijom ne utječući na njihovu djelotvornost, zaključak je osvrta na osam znanstvenih studija u kojima je sudjelovalo 664 dobrovoljaca.

Kod 254 pacijentice koje su bolovale od raka dojke biljka neven bila je učinkovitija u smanjenju akutnog dermatitisa nego konvencionalni lijek. Vodica za usta od mješavine arnike, ehinaceje i nekih drugih biljaka pomogla je pacijentima koji su imali bolne rane u ustima.

Rezultate osam studija proučavala je skupina stručnjaka na čelu s dr. Sosie Kassab, specijalisticom za komplementarnu terapiju oboljelih od raka iz Kraljevske homeopatske bolnice u Londonu (Royal London Homeopathic Hospital). No, neki stručnjaci ističu kako su potrebna dodatna istraživanja kojima bi se potvrdila dosadašnja otkrića.

Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine na Medicinskoj školi Peninsula, kaže kako postoji nekoliko problema s dokazima koje je proučavala skupina dr. Kassab.
- Nitko ne sumnja da nerazrijeđeni lijekovi djeluju, a zanimljivo je da su se u većini ispitivanja koje uključuje ovaj osvrt koristili takvi lijekovi, a ne razrijeđeni kakvi se inače koriste u homeopatiji. Krema od nevena korištena u jednoj studiji nije bila razrijeđena i zbog toga se ne može smatrati tipičnim homeopatskim lijekom – tvrdi Ernst.

(K.B.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije