Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prije nego posegneš za još jednim neupotrebljivim kozmetičkim preparatom – upoznaj Markovu priču i vrati snažnu i gustu kosu

kosa
Foto: PR FOTO
1/10
PR
Autor
PR članak
14.12.2015.
u 08:15

Sigurno misliš da ne postoji učinkovit i lako dostupan način koji će učiniti da tanka i rjetka kosa napokon prestane ispadati i vrati svoju gustoću. Tako je bilo u slučaju Marka iz Splita koji je u alarmantno kratkom vremenu izgubio kosu da bi poslije, suprotno uvjerenju svih obrnuo taj proces. Danas se tisuće žena i muškaraca, koji prema njegovom primjeru vraćaju gustoću svojoj kosi, rješavaju visokog čela i obrću proces ćelavljenja. I to sve u manje od mjesec dana. Ali krenimo od početka...

Od bujnih tamnih kovrča do proćelavog tipa

Na faksu su moje crne kovrče bile moj prepoznatljiv znak, sve se promijenilo u jesen prije dvije godine – priča Marko. Jednog jutra sam primijetio puno kose na jastuku... Do tada se ništa slično nije događalo. Mislio sam da je to znak stresa zbog ispita koji su se približavali. Čuo sam da u tom dijelu godine kosa prirodno ispada jače. Ipak, nešto mi je govorilo da to nije normalno ali nadao sam se da će to brzo proći, tako brzo kako se pojavilo. Uskoro sam se uvjerio koliko jako sam se varao...

Nijedan mi liječnik nije znao pomoći

Nekoliko mjeseci kasnije, radeći si frizuru primijetio sam da je moje čelo postalo optički veće. Počeo sam gledati detaljnije, provjeravajući svaki razdjeljak kose...Sa strane sam imao rjeđu kosu! Kako sam mogao to ne primijetiti? Bio sam užasnutPa imam samo 24 godine, nemoguće je da ćelavim! Ovoga puta sam znao da je svaki dan zlata vrijedan. Kada sam otišao liječniku, on je samo bacio pogled na moju kosu i rekao: „ovo je slučaj preuranjene ćelavosti, nažalost tu nema nazad. Morate se pripremiti na to da ćete u roku od godine dana izgubiti 80% kose”

Nisam mogao vjerovati. Proces koji kod mnogo osoba traje nekoliko desetaka godina mene će ostaviti ćelavim u manje od godinu dana? Tražeći spas posjetio sam još pet drugih liječnika računajući na to da će barem jedan imati drugačiju dijagnozu ili će znati za lijek koji bi taj proces usporio. Ali svaki je ponavljao da se protiv ćelavosti ne može ništa jer su moje folikule umrle.

Grozno sam se osjećao, počeo sam hodati s kapom na glavi

Pao sam na ispitima, izbjegavao sam sastanke s prijateljima. Ošišao sam se na kratko kako bi se ćelavi dijelovi manje vidjeli. Moje se lice promijenilo i izgledao sam kao da imam 30 godina. Poznanici me nisu prepoznali. Roditelje sam vidio tek za blagdane. Kada sam stajao na vratima moja mama mi je za pozdrav rekla samo „o Bože, Marko, što ti...” Riječi su joj zastale u grlu. Od tada sam počeo nositi kapu jer mi nametljivi pogledi prolaznika nisu davali mira.

Budući da mi nitko nije mogao pomoći odlučio sam stvar uzeti u svoje ruke. Kupio sam desetak šampona i regeneratora kako bi započeo vlastiti tretman. Uskoro sam primijetio da je moja kosa postala mekša – to je bio dobar znak – pomislio sam. Sljedećeg dana probudila me strašna svrbež glave. Dobio sam jaku perut. Bez puno razmišljanja bacio sam sve preparate u koš za smeće.

Neočekivani preobrat

Odlučio sam si dati malo mira i ne razmišljati opsesivno o svojoj kosi tj. o njenom nedostatku. Tada je neočekivano nastupio preobrat. Pregledavajući forume naišao sam na temu o određenoj metodi za rast kose. Prva misao: ne hvala, jedva sam izliječio perut. Kada sam već htio otići sa te stranice moju je pažnju uhvatila količina komentara, bilo ih je više od 3 tisuće. Pisali su mladi, stari, žene, muškarci...svi su govorili samo o jednoj stvari. Dijelili su informacije o rezultatima i pitali gdje mogu dobiti više informacija o toj metodi. Jedna osoba je priložila istraživanja o toj temi.

Uzrok leži u kolagenoj oblozi

Tamo sam pročitao da je tim švicarskih trihologa tj. specijalista za bolesti vlasišta proveo istraživanja koja su pokazala da je za proces ispadanja kose odgovorna mikroskopska struktura koja se zove kolagena obloga. Istraživanje je pokazalo da ona okružuje svaki korijen dlake a kada je njena funkcija poremećena počinje se stvrdnjavati i smanjivati se. Ona tvori petlju koja zatvara priljev hranjivih sastojaka a to čini da dlaka u kratkom vremenu ispada.

Na temelju toga su shvatili da se folikule bez kose uspavljuju – ali ne umiru kao što sam ranije čuo. Rješenje koje relaksira kolagenu oblogu učinkovito obrće te promjene i čini da kosa ponovo počinje rasti. Upravo je to bila tema foruma na koji sam naišao.

Kosa je počela rasti kao da se utrkuje

Bio sam pun nade ali sam se također jako bojao razočaranja. Koristio sam tu metodu svaki drugi dan i nakon tjedan dana sam primijetio da su dlake postale deblje a kada bih pogledao proćelava mjesta vidio sam nježnu kosicu! Uskoro su nove dlake bile još vidljivije. Teško mi je bilo povjerovati da ta metoda uistinu tako djeluje kao što su opisivali. Odustao sam od nošenja kape i prvi put nakon nekoliko mjeseci sam se našao sa prijateljima.

Ljudi koji slušaju o tome kako sam nedavno ćelavio, gledaju na moju gustu kosu s nepovjerenjem

Uskoro mi se vratila sigurnost u sebe, opet se super osjećam gledajući u ogledalo. Nitko mi ne vjeruje da sam prije bio gotovo ćelav. Ovo rješenje preporučam svima koji bi željeli zaustaviti gubitak kose i vratiti joj gustoću. Metoda koja je spasila moju kosu postala je još dostupnija, sada također i u Hrvatskoj. Zahvaljujući svojoj učinkovitosti dobiva sve više pozitivnih mišljenja među stručnjacima i novim osobama koje su već odnijele pobjedu protiv ćelavosti i prorjeđivanjem kose.

Upoznaj metodu zahvaljujući kojoj je Marko zaustavio ćelavljenje i vratio gustu kosu u mjesec dana

Želite prijaviti greške?