Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog vremenskih uvjeta

Grmljavinska nevremena uzrokuju glavobolje: Evo zašto i kako ih spriječiti

Shutterstock
29.05.2024.
u 15:30

Prema web stranici NHS-a, oni koji su osjetljivi na glavobolje mogu doživjeti povećanu nelagodu tijekom razdoblja nevremena, visoke vlažnosti, porasta temperatura i oluja

 

Dok grmljavina može signalizirati jaku oluju, ona također može najaviti dolazak bolnih glavobolja. Prema NHS-u, vrijeme i vaše zdravlje su povezani. Uz povećanje vjerojatnosti glavobolja i straha od onoga što dolazi, postoje preventivne mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio njihov utjecaj, piše Mirror. 

Nick Hird, stručnjak za hidrataciju u ViDrateu, podijelio je svoje najbolje savjete za upravljanje glavoboljama i migrenama koje mogu biti potaknute olujama.

VEZANI ČLANCI:

Prema web stranici NHS-a, oni koji su osjetljivi na glavobolje mogu doživjeti povećanu nelagodu tijekom razdoblja nevremena, visoke vlažnosti, porasta temperatura i oluja. NHS objašnjava da promjene atmosferskog tlaka, često povezane s vremenskim promjenama, mogu izazvati kemijske i električne promjene u mozgu.

Ova promjena okoliša i temperature može iritirati živce, što dovodi do glavobolja koje mogu trajati od 30 minuta do nekoliko sati. Nick Hird iz ViDratea sugerira da postoje načini za sprječavanje ovog problema prije nego što se pojavi, njegov ključni savjet je da budete svjesni prognoze i "ostanite hidrirani" što će vas držati ispred svih simptoma koji vas mogu pogoditi dok niste svjesni,  proaktivnost je najbolji način za rješavanje glavobolja uzrokovanih vremenskim uvjetima.

GALERIJA: Živite blizu bučne prometnice? To bi vam moglo skratiti život!

1/11

Nick dodaje: "Ako pratite vremensku prognozu, možete predvidjeti potencijalne okidače glavobolje i biti proaktivni." Još jedno ključno područje na koje se treba usredotočiti je dehidracija. "Dehidracija je podmukli neprijatelj, osobito tijekom vlažnog vremena, stalno pijuckajte vodu, čak i ako ne osjećate žeđ", objašnjava.

Prema Nicku, znojenje je također uobičajeno za vrijeme oluja, ali ono što je važnije za one koji pate od glavobolje je da tijekom tog vremena gubite i elektrolite. Elektroliti su vitalni za funkcioniranje živaca i tijekom ovog razdoblja trebalo bi razmisliti o napitcima s elektrolitima kako bi se nadoknadili minerali koji se gube kako ne biste patili od glavobolja prema stručnjaku. "Znojenje je uobičajeno tijekom oluja, a time gubimo i elektrolite koji su ključni za pravilan rad živaca. Razmislite o pićima s pojačanim elektrolitima kako biste obnovili te minerale i spriječili glavobolje", kaže. 

Važno je imati lijekove pri ruci ako ste skloni glavoboljama, a Nick predlaže da imate pri ruci neke lijekove protiv bolova poput paracetamola u slučaju da vaša glavobolja odluči udariti poput munje. Iako je prevencija važna, opuštanje je također ključni aspekt jer stres može pojačati glavobolju. Bilo da se radi o kupanju, čitanju knjige ili meditaciji, sve to može biti od pomoći u prevenciji glavobolje.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije