Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Grickajte sir i riješite se karijesa - zauvijek!

Što je veća razina lužnatosti na povšini zuba to je on zaštićeniji od propadanja, a jedući sir stvara se zaštitni sloj i tako se zub sam štiti
07. lipnja 2013. u 11:30 0 komentara 565 prikaza
sir,  (1)
Foto: Thinkstock

Najnovije istraživanje Academy of General Dentistry pokazalo je da sir neutralizira stvaranje kiseline u ustima i tako štiti od karijesa. No nije samo sir blagotvoran, jer svi fermentirani mliječni proizvodi u ustima smanjuju kiselinu, pa su zubne naslage koje štite - nepotrebne. 

Voditelj studije Vipul Yadav vjeruje da sir povećava količinu sline u ustima što je prirodni način za održavanje normalnog pH. Uz to, sir sadrži kemijske spojeve koji mogu stvoriti zaštitni sloj na zubima koji dodatno štiti od kiseline koja razarajuće djeluje na zubnu caklinu, piše Daily Mail.

U studiji je sudjelovalo gotovo 70 klinaca u dobi između 12 i petnaest godina koji su konzumirali sir, jogurt i mlijeko. Ispostavilo se da oni koji su pili jogurt i mlijeko nisu imali nikakvh promjena pH u ustima, no oni koji su jeli sir imali su brzo povećanje pH vrijednosti (prema lužnatosti) čak i pola sata nakon ispiranja usta.

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.