Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Grad Zagreb – predvodnik u zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih

Grad Zagreb
Foto: Promo
1/2
21.10.2019.
u 12:19

Cijepljenjem protiv HPV infekcija i raka vrata maternice

Infekcija HPV-om glavni je uzročnih raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva 370, a umire više od 100 žena. Osim raka vrata maternice, HPV uzrokuje i rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, grla i ždrijela te spolne bradavice kod žena i muškaraca. Javnost je još uvijek nedovoljno osviještena da je rak vrata maternice jedini karcinom koji se u potpunosti može prevenirati jer za njega postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja.

Prepoznavši važnost cijepljenja protiv infekcija uzrokovanim HPV-om Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo su 2007. godine inicirali i pokrenuli provedbu programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Cilj pokretanja Programa bio je zaštita i unaprjeđenje spolnog zdravlja mladih.

Od 2015. godine cijepljenje je u redovitom godišnjem programu cijepljenja za Republiku Hrvatsku kao besplatno i neobavezno raspoloživo za učenice i učenike 8. razreda osnove škole. Interes za cijepljenjem je u Zagrebu u školskoj godini 2018./2019. gotovo udvostručen u odnosu na godinu ranije te je procijepljeno 32% učenica i učenika 8. razreda. Ipak, sveukupna procijepljenost je i dalje na niskoj razini te treba raditi na osvještavanju javnosti o mogućnostima cijepljenja i prevencije. S tim ciljem je Grad Zagreb, u suradnji s Povjerenstvom za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, proveo istraživanje kako bi se utvrdila razina informiranosti roditelja o rizicima infekcije HPV-om.

„Rezultati istraživanja koje smo proveli pokazali su da svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Stoga svim aktivnostima koje provodi naš Ured nastojimo osvijestiti i educirati roditelje da postoji učinkovita preventivna metoda te da se njihova djeca nikada ne moraju suočiti s opakim posljedicama infekcije HPV-om“, rekla je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica Programa u razdoblju od 2008. do 20019. godine. Uz to, naglasila je kako se, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine, mogu besplatno cijepiti i sve osobe do 25. godine.

Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo
Foto: Arena Hospitality Group

Uz navedeni Program, Grad je podržao i izradu web stranice Kutak za HPV i druge spolno prenosive bolesti u sklopu službene stranice NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, kojom je omogućeno postavljanje pitanja o spolnom zdravlju online. Nadalje, na Zavodu je omogućen i rad Savjetovališta za zaštitu reproduktivnoga zdravlja mladih (Mirogojska cesta 16) te se provodi testiranje na klamidiju i mikoplazmu, odnosno program probira na spolno prenosive bakterije za studentice i studente Grada Zagreba. Grad sudjeluje i u organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima roditelji mogu dobiti sve informacije o mogućnostima zaštite spolnog zdravlja djece, organizaciji debata u srednjim školama, izradi letaka za roditelje, a sudjelovao je i u izradi mobilne aplikacije „Spolno zdravlje“ koja na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje i liječenje spolno prenosivih bolesti.

„Grad Zagreb se ističe po većem postotku procijepljenosti protiv HPV-a od ostatka Hrvatske, no potrebo je taj postotak podignuti na još veću razinu. Do sada se u okviru Programa cijepilo 5631 učenica i učenika osmih razreda osnovne škole te smo zaista ponosni na činjenicu da je program cijepljenja, koji smo pokrenuli prije 12 godina, urodio Nacionalnim programom cijepljenja. Još uvijek je potrebna dodatna edukacija, prvenstveno roditelja, o mogućnostima prevencije, a Grad će se truditi i dalje nastaviti s kvalitetnim radom upravo kako bismo povećali broj cijepljene djece i osigurali im zdraviju budućnost“, rekao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Gradski ured za zdravstvo pruža i ostale oblike podrške borbi protiv spolno prenosivih bolesti te je tako pružio i podršku Međunarodnoj udruzi studenata medicine Hrvatske – CroMSIC u provedbi projektnih aktivnosti pod nazivom „Prevencija najčešćih zloćudnih tumora-Mrak“. Jedna od idućih aktivnosti je organizacija javnozdravstvene tribine „Tko se ne bi cijepio protiv raka“ u suradnji s NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u četvrtak, 24. listopada u 11.30 sati, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje će se predstaviti aktivnosti, ciljevi i dosadašnji rezultati Programa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije