Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ni u kupaonici, ni u hladnjaku...

Gdje držite bočice vitamina i lijekova? Evo gdje ih je, prema stručnjacima, najbolje skladištiti

Shutterstock
14.12.2022.
u 07:00

Hladnjak je područje s visokom vlagom, a kondenzacija će razgraditi većinu lijekova. Osim ako pakiranje izričito ne preporučuje hlađenje, najbolje ga je izbjegavati, kažu stručnjaci.

 Lijekovi, vitamini i razni dodaci prehrani uobičajeni su u mnogim kućanstvima, no čuvate li ih na pravom mjestu? Stručnjaci iz Lifestyle Packaging tvrde da se tablete i lijekovi ne smiju držati u kupaonici, kuhinji ni na kuhinjskom pultu, a evo i zašto. 

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Kako piše Express, kupaonski ormarić jedno je od najčešćih mjesta za odlaganje lijekova i drugih tableta, no nikako nije najbolje mjesto za njih, smatraju stručnjaci. Tvrde da ih vlaga od tuširanja i kupki može brzo pokvariti i smanjiti njihovu učinkovitost, ubrzavajući istek roka valjanosti. Osim toga, i česte promjene temperature u kupaonici također mogu imati negativan učinak. 

Prema riječima stručnjaka, kuhinja također nije dobro mjesto za lijekove jer vrućina iz pećnica i ploča za kuhanje uz vlažne uvjete i paru koja tamo nastaje čine kuhinju opasnim okruženjem za pohranu lijekova i suplemenata. Bolje ih je čuvati dalje od topline kuhinje kako biste im sačuvali i produžili rok trajanja, a premda neki vole lijekove držati i u hladnjaku, hladnoća ih također može oštetiti i smanjiti im učinkovitost.

- Hladnjak je područje s visokom vlagom, a kondenzacija će razgraditi većinu lijekova. Osim ako pakiranje izričito ne preporučuje hlađenje, najbolje ga je izbjegavati - rekli su stručnjaci. 

Držanje lijekova na kuhinjskom pultu možda je i najčešće mjesto za njihovo pohranjivanje. Međutim, stručnjaci tvrde da bi to također moglo smanjiti njihovu učinkovitost. To je zato što ostavljanje lijekova na prozorskim daskama, radnim površinama i slično, može biti štetno jer će ih izlaganje UV svjetlu brže razgraditi, čak i ako se čuvaju u izvornom pakiranju. Također, ako ih ostavite na tim mjestima, mogu biti lako dostupni djeci ili kućnim ljubimcima. 

Gdje ih je najbolje pohraniti?

Prema stručnjacima, najbolja su hladna i suha mjesta s malo svjetla. Primjerice, ladica u noćnom ormariću savršena je za lijekove i različite suplemente. Najbolje ih je, kažu, pohraniti u ormar ili suhi podrum, no savjetuju i da za svaki lijek pogledate uputstva na kojima može pisati drugačije. 

Muškarac otkrio trik za perilicu posuđa pa izazvao burnu raspravu: 'Ovo uopće nema smisla'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije