Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski ovčari

Fu-rin-ka-zan napada poput vatre i nepobjediv je poput planine

Kro, Katsumi Imamura (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
1/5
24.09.2012.
u 23:20

Uoči 2. radnog prvenstva hrvatskih ovčara u Zagrebu predstavljamo najstariju hrvatsku pasminu pasa

Ljubav Japanca Katsumija Imamure prema psima traje već godinama. Kaže, uživao je trenirajući ih, natječući se i baveći se spasilačkim radom.  

Tražio bolje

– Sa svojim labradorom počeo sam trenirati agility, no osjećao sam da ukoliko želim pobjeđivati na natjecanjima i prvenstvima, trebam psa koji može ostvariti bolji rezultate od mog psa. Većina bi bez razmišljanja odabrala graničarskog kolija ili šeltija. Ima smisla, ali nikad nisam volio nositi istu uniformu kao drugi i biti dijelom već dokazane pobjedničke formule, čak i kad je moj put bio kriv – prisjeća se K.  Imamura svoj agilitaških početaka. I onda je sasvim slučajno gledao snimku Svjetskog agility prvenstva 2006. I ostao potpuno očaran prekrasnim crnim psom, hrvatskim ovčarom. Bila je to Miška, vlasnice Tanje Janeš. Već 2007. oduševio ga je još jedan hrvatski ovčar, Cita Alena Marekovića. I tada je odlučio – hrvatski ovčar bit će njegov agility partner.

– Neki instruktori pasa u Japanu sumnjali su u ispravnost moje odluke, bili su  skeptični hoće li se  hrvatski ovčar naviknuti se na život u velikom gradu. No, ja sam  bio siguran da ću uspjeti prebroditi sve prepreke – priča Imamura. Kako su pravila za ulazak pasa u Japan vrlo stroga, njegov pas Mawlch Cres, kojeg je nazvao Kro, što na japanskom znači crn, u Hrvatskoj je morao ostati do 10. mjeseca života.

– Bilo je to frustrirajuće, imao sam osjećaj da ću propustiti dragocjeni trenutak da ga upoznam dok je još predivno štene. Zato sam u ožujku 2008. otišao u Zagreb da ga vidim – objašnjava K. Imamura. Kro je ispunio sva njegova očekivanja.

 Ispunjena očekivanja

– Bio je presladak i poslušan štenac, ništa ga nije zbunjivalo i bio je vrlo energičan. Podsjetio me je na stari tip japanskih lovačkih pasa uz koje nas Japance vežu osjećaji puni nostalgije i ljubavi. Bio je to divan trenutak – kaže Imamura. A kad je Kro konačno došao u svoju novu domovinu i stupio na japansko tlo, podigao je glavu i pogledao svog vlasnika s velikim smiješkom.

– Nisam namjeravao Krou nametati tešku dužnost ambasadora, ali to je nemoguće izbjeći,. Japanci su ga gledali sa smiješkom i postavljali  mi puno pitanja o njemu, samoj pasmini i Hrvatskoj. Tako je Kro, htio ili ne htio, postao  gotovo diplomatski simbol između Hrvatske i Japana – prisjeća se Katsumi i dodaje da je Kro postao slavan i prije nego je počeo pobjeđivati u agilityju. Kaže, u Japanu pse poput Kroa zovu Fu-rin-ka-zan, u prijevodu Vjetar-šuma-vatra-planina.

– To je bilo borbeno pravilo generala Takede Shingena, a znači: Kreći se hitro poput vjetra, budi tih poput šume, napadni žestoko poput vatre i budi nepobjediv poput planine. Nije li ova izreka upravo savršena za hrvatske ovčare? – kaže Imamura. A da je uistinu tako, potvrđuju i njihove pobjede u agility natjecanjima.

>> Miška je pola moje duše, najbolje što mi se dogodilo u životu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije