Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazalo istraživanje

Frakturiranje povezano s jačanjem astme

Astma
Foto: Thinkstock
1/2
19.07.2016.
u 14:06

Liječnici u Pennsylvaniji otkrili su da je astmu teže kontrolirati kod pacijenata koji žive blizu mjesta frakturiranja u odnosu na druge oboljele

Kontroverzna metoda dobivanja prirodnog plina poznata kao frakturiranje izaziva jačanje astme kod oboljelih od te bolesti, pokazala je američka studija.

Liječnici u Pennsylvaniji otkrili su da je astmu teže kontrolirati kod pacijenata koji žive blizu mjesta frakturiranja u odnosu na druge oboljele, piše BBC.

Studija je provedena na 25.000 astmatičara u Pennsylvaniji gdje se nalazi oko 6000 bušotina.

Frakturiranje se najviše koristi u SAD-u, pa su američki znanstvenici proveli istraživanje u Pennsylvaniji gdje su posljednjih deset i više godina izbušene tisuće rupa u stijenama.

Utvrdili su da su astmatičari u područjima s najvećom aktivnošću izloženi većem riziku od pogoršanja astme u odnosu na one koji žive u mjestima gdje je frakturiranje rjeđe.

Rizik za prvu skupinu veći je za 1,5 do četiri puta, zaključili su stručnjaci iz Nacionalnog instituta za zdravlje, prenosi BBC.

Pristaše frakturiranja tvrde da se fragmentacijom može doći do nedostupnih golemih količina fosilnih goriva, dok protivnici isitču kako ono zagađuje vodu i zrak, ispušta u atmosferu opasne kemikalije te da čak izazva potrese.

Metoda se obilno koristi u SAD-u, dok u EU-u, osobito u Njemačkoj izaziva velike otpore. 

>>Zbog antibiotika nestaju mikrobi čuvari zdravlja 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije