Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terapija svjetlom

Fototerapija – postupak, djelotvornost i nuspojave

Foto: Kreni zdravo
21.05.2018.
u 11:29

Fototerapija se provodi u posebnim sobama čija je unutrašnjost prekrivena fluorescentnim svjetiljkama koje obasjavaju osobu.

Fototerapija je terapija svjetlom koja se primjenjuje najčešće kod bolesnika s kožnim bolestima. Podrazumijeva korištenje ultraljubičastog i elektromagnetskog zračenja gdje se fotobiološkim djelovanjem elektromagnetsko zračenje pretvara u kemijsku energiju.

Na taj način se dobije fotokemijska reakcija, a upravo je ona najvažniji dio terapije svjetlom. Također postoji i fotokemoterapija, a jedina razlika je ta što koristi fotosenzibilizatore, odnosno tvari koje stvaraju osjetljivost kože i cijelog organizma na zrake svjetla, a posebno na ultraljubičaste zrake.

Već godinama se smatra da je Sunčeva svjetlost jako dobar lijek protiv bolesti kože. Posebno se smatra korisnom u liječenju bolesnika sa psorijazom, odnosno kroničnom bolešću kože koja mijenja životni ciklus kožnih stanica.

Stoga nije ni čudno zbog čega neki smatraju da je zapravo fototerapija sunčanje jer, zahvaljujući umjetnim izvorima Sunčeve svjetlosti, fototerapija je sve popularniji način liječenja bolesti kože.

Ono što je posebno kod djelovanja fototerapije je to što ona direktno djeluje na smanjenje sinteze DNK. Uz to, glavni cilj joj je normalizacija stanične kinetike upravo zato što su stanice kod nekih bolesti kože (npr. psorijaze) metabolički aktivnije. Ultraljubičasto zračenje (UV), kao biološki najaktivniji dio elektromagnetskog spektra, djeluje na stanice organizma, ali pritom mijenja izlučivanje citokina, odnosno glikoproteina koji posreduju pri djelovanju imunološkog sustava.

Naime, sam proces je vrlo jednostavan. Fototerapija se provodi u posebnim sobama čija je unutrašnjost prekrivena fluorescentnim svjetiljkama koje obasjavaju osobu. U glavni uređaj za fototerapiju je ugrađen fotometar koji određuje koja količina ultraljubičastih zraka je potrebna.

O učinkovitosti i postupcima fototerapije detaljnije pročitajte na portalu Kreni zdravo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije