Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potražite točne izvore informacija...

Farmakolog kaže da su ovo najčešći mitovi o piluli i spirali u koje djevojke i žene vjeruju

pilula
Reuters/PIXSELL
17.11.2021.
u 15:27

Iako neke djeluju puno brže, općenito je pravilo da je pilula potpuno učinkovita tek nakon što se po jedna dnevno uzima sedam dana uzastopno.

Iako je pilula danas najčešće korištena metoda kontracepcije i pije ju više od sto milijuna žena i djevojaka diljem svijeta, istraživanje British Medical Journala pokazalo je da se uz nju, kao i uz neke druge vrste kontracepcije, još uvijek vežu brojna pitanja i pogrešne pretpostavke. 

Farmakolog Nick Pearson zato napominje da je za sve eventualne nedoumice oko zaštite od trudnoće najvažnije pronaći pouzdane i točne izvore informacija, ali i znati odvojiti činjenice od mitova.

- Većina ljudi odgovore na stvari koje ih zanimaju traži na internetu, no mnoge stranice, svjesno ili ne, objavljuju potpuno pogrešne informacije - rekao je Pearson za Yahoo i dodao da se zato u slučaju bilo kakve nedoumice najbolje obratiti svom liječniku ili ljekarniku.

Ovo su, kaže Pearson, neki od najčešćih mitova vezanih za žensku kontracepciju.

Pilula je učinkovita odmah kad se počne uzimati

I dok neke pilule koje sadrže samo progestin mogu biti učinkovite već 48 sati nakon prve, ne treba se oslanjati na ovu tvrdnju jer se neke druge na primjer, da bi bile odmah učinkovit,e odmah moraju početi uzimati prvi dan prirodnog krvarenja ili menstruacije.

Općenito je pravilo da je pilula potpuno učinkovita tek nakon što se po jedna dnevno uzima sedam dana uzastopno.

Olivera Balašević pokazala kuću u kojoj je desetljećima živjela s Đoletom, jedan dio svima je zapao za oko

pilula
1/8

Nije bitno ako se jedna preskoči popiti

I jedna tableta može činiti veliku razliku, a visina rizika za njenu nedjelotvornost ovisi o tome koji se dan ciklusa propusti popiti pilulu.

Ako niste sigurni kako nadoknaditi propuštenu tabletu, najbolje je razgovarati s liječnikom ili ljekarnikom.ž

Pilula se mora uzeti svaki dan točno u isto vrijeme

Novija oralna kontracepcija ima 12-satni 'odmak' u kojem se možete sjetiti jeste li je uzeli, dok je kod starijih pilula on bio tri sata od uobičajenog vremena uzimanja.

Uz to, neke tablete s progestinom sada imaju i 24-satni period u kojem se mogu uzeti, a da zadrže svoju punu učinkovitost.

Pilula 'za dan poslije' jednaka je ranom pobačaju

Budući da te pilule djeluju prije same oplodnje, ovo je još jedan mit. 

Hitna kontracepcija zaustavlja ili odgađa oslobađanje jajne stanice iz jajnika, a može spriječiti i spermatozoide da dođu do jajašca. U svakom slučaju. ao je spermij već oplodio jajnu stanicu, takve pilule neće djelovati, zbog čega ih je bitno uzeti što je prije moguće (a u roku od 72 sata od nezaštićenog odnosa).

Kad ju jednom stavite, spiralu ne možete bilo kad izvaditi  

To nije točno i zapravo je jedna od najvećih prednosti takvih implantata to što se, ako vam ne odgovaraju, lako i bezbolno izvade.

Spirala može ispasti

Ovo se može dogoditi, no događa se iznimno rijetko i najčešće unutar prvih nekoliko mjeseci od stavljanja. Ipak, ako vas brine zbog mogućnost ispadanja spirale, dobro je dok ne stignete posjetiti liječnika koristiti i druge metode kontracepcije, za svaki slučaj.

Ako dugo koristite kontracepciju, teško ćete zatrudnjeti

Većina žena se u roku od jednog do dva mjeseca nakon prestanka korištenja oralne kontracepcije vrati u normalan ciklus i od tog trena nadalje može i zatrudnjeti, osim naravno ako ima nekih drugih zdravstvenih problema.

Znanstvenici treniraju krave na toalet: Tako će smanjiti onečišćenje voda i emisiju stakleničkih plinova.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije