Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljepota i zdravlje

7 smjernica za lijepu kosu. Evo zašto morate brinuti i o - zubima!

KOsa
Foto: Duško Jaramaz/PIXSEL
25.02.2014.
u 11:38

Ukoliko imate masnu kosu, nemojte je prečesto prati jer ćete je oštetiti. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju da tretirate kožu glave preparatima koji upijaju višak masnoće (suhim šamponima).

1. Održavajte higijenu zuba

Španjolski znanstvenici otkrili su uzročno-posljedičnu vezu između bolesti zuba i alopecije areate (djelomičnog opadanja kose). Oni smatraju da u borbi protiv uzročnika infekcije zuba, organizam uništava i stanice od kojih se formira kosa.

2. Riješite se gljivica

Perut uzrokuju gljivice koje otiču naglašen rast stanica kože na tjemenu. Odavno je dokazano da cink pyrithione i ketokonazol uništavaju glljivice, zbog čega su ove dvije tvari obvezatni sastojci šampona protiv peruti. No novija istraživanja pokazuju da ketokonazol također i povećava promjer vlasi za 8,46%.

3. Pojačajte unos željeza u organizmu

Jedna od posljedica nedostatka željeza u organizmu jest i tanka kosa. Meso je najbolji izvor ovog minerala, ali 30% dnevnog unosa potječe od drugih namirnica, kao što su kruh, žitarice i zeleno lisnato povrće. Budući da naš organizam ne može dovoljno učinkovito apsorbirati mineral iz ovih namirnica, potrebno ga je konzumirati u kombinaciji s izvorima vitamina C, koji značajno potiče apsorpciju.

Foto: pixabay

4. Koristite suhe šampone

Ukoliko imate masnu kosu, nemojte je prečesto prati, jer ćete je oštetiti. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju da tretirate kožu glave preparatima koji upijaju višak masnoće (suhim šamponima).

5. Uzimajte zdrave masnoće

Žene koje ne uzimaju dovoljno masnoća često imaju slabu kosu. Vlasište se hrani masnoćama, koje nastaju u korijenu, stoga, ako je vaša prehrana siromašna korisnim aminokiselinama (omega-3), kosa će izgubiti sjaj i elastičnost.

6. Nemojte čupati sijede vlasi

Na taj ćete način oštetiti folikul dlake. Osim toga, vlas koja ponovno izrasta bit će jača i uočljivija, što sigurno ne želite postići.

7. Oprezno s količinima vitamina C

Prema mišljenju britanskih trihologa, visoka razina vitamina C u organizmu nepovoljno utječe na stanice kože glave – povećava broj spora gljivica – uzrokujući crvenilo i perutanje.

>>Žene koje imaju ravnu i tanku kosu trebale bi je prati svaki dan

>>Zašto nas 'napada' prhut?

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 2.dio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije