Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Pročitajte zašto ne biste trebali jesti ćevape bez luka

luk
Foto: screenshot/facebook
09.01.2015.
u 11:46

U doba stare Grčke, olimpijci su prije natjecanja jeli crveni luk u velikim količinama, pili su njegov sok i utrljavali ga u kožu, jer su vjerovali da će tako povećati svoju fizičku snagu i spremnost

U mnogim kulturama crveni luk smatra se ljekovitom biljkom široke primjene.

Na primjer, u srednjoistočnoj medicini propisivao se dijabetičarima, a na početku dvadesetog stoljeća u SAD-u koristio se za ublažavanje dišnih i probavnih problema. U doba stare Grčke, olimpijci su prije natjecanja jeli crveni luk u velikim količinama, pili su njegov sok i utrljavali ga u kožu, jer su vjerovali da će tako povećati svoju fizičku snagu i spremnost.

Suvremena istraživanja potvrđuju opravdanost brojnih primjena crvenog luka u davnim vremenima. Tiosulfinati (sumporne komponente luka, koje stvaraju njegov prepoznatljiv miris) ublažavaju simptome dijabetesa i štite od srčanožilnih bolesti. Kvercetin, flavonoid iz sastava crvenog luka, sprečava alergijske upale i štiti od pojave čira na želucu i raka jednjaka, debelog crijeva i dojke.

Po svemu sudeći, grčki sportaši su bili u pravu. Znanstvenici su prije nekoliko godina otkrili da ekstrakt kvercetina zaista pojačava fizičku izdržljivost. Osim u crvenom luku, korisna tvar kvercetin nalazi se u jabukama i u čaju. No, naš organizam ga apsorbira puno brže iz crvenog luka nego iz ostalih namirnica, a da biste izvukli maksimalnu količinu korisnih tiosulfinata – jedite crveni luk, jer što više pigmenta sadrži, to je sadržaj kvercetina veći.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Budući da toplina uništava najveći dio tiosulfinata, najbolje je jesti sirov luk ili onaj malo kuhan stoga idući put nemojte izbjegavati jesti luk uz ćevape čak ni kada ste u društvu.

S obzirom na različite vrste ovog povrća, kao i metode pripreme, teško je odrediti optimalnu količinu koja osigurava dobro zdravlje, pa je zato najbolje da ova namirnica bude zastupljena u svakodnevnoj prehrani.

>>Ulje lana jedno je od najzdravijih ulja

>>7 supernamirnica za mozak koje biste trebali jesti svaki dan

Komentara 17

BA
Balt
13:17 09.01.2015.

A i naša stara izreka kaže: "Od luka se f....".

DU
Deleted user
18:28 09.01.2015.

kada se najedem luka mom decku to smeta:-)

EX
explorer
14:52 09.01.2015.

A zakaj bi z lukom trebali jest čevape, kad su špek i kobase puno bolje! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije