Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Evo što trebate napraviti ako se želite jednostavno riješiti zadaha od češnjaka

Studije potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka
07. listopada 2018. u 07:00 4 komentara 5821 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Ako se bojite gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite češnjak. Ojačat će imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držat će infekcije dalje od vas. 

Češnjak lijek iz prirode Što će se dogoditi ako pojedete češnjak na prazan želudac?

Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka. Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribjegavale ovom prirodnom lijeku, ali uz jednu neugodnu nuspojavu – neugodni  miris češnjaka nakon jela osjeća se još satima.  Kako ne biste izbjegavali češnjak zbog neugodnog mirisa, imamo rješenje. 

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. 

Kreni zdravo Češnjak i limun – osigurajte snažan imunitet i zdravo srce

Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris. 

Medvjeđi luk Kreće berba Kako prepoznati medvjeđi luk? Ova biljka ljekovitija je od češnjaka i štiti od infarkta

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka.

>> Pogledajte koje supernamirnice trebate imati u vlastitom domu

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas