Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Evo na što trebate pripaziti da ljubimci lakše podnesu velike vrućine

shutterstock
19.07.2022.
u 15:30

Ako je vaš ljubimac već zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere

Oni koji odluče imati kućne ljubimce znaju da o njima trebaju brinuti i u idealnim uvjetima, a ekstremne vrućine zahtijevaju dodatnu brigu i oprez o njihovom zdravlju. Veterinari zato često upozoravaju na što se sve treba paziti da ljubimci što lakše podnesu velike vrućine pa evo što kažu, kako treba brinuti o psima i mačkama kad se živa u termometru popne iznad 30 ° C.

Ljudi putem interneta pokazali kako izgleda rad od kuće s ljubimcima

1/12

Osigurajte im dovoljno svježe vode

Ljubimac mora na raspolaganju imati dovoljno svježe vode, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom mu zato uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

Omogućite im dovoljno hlada i/ili svježeg zraka

Omogućite ljubimcima da se sakriju od sunca u sjeni. Ako pak borave u zatvorenom prostoru, mora imati protok svježeg zraka.

Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutarnja temperatura može u samo sedam minuta porasti za nevjerojatnih 19 Celzijevih stupnjeva što može biti smrtonosno.

Pripazite na znakove iscrpljenosti

Ako pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proljev, klimavost nogu), nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka.

Umjesto toga premjestite ga na hladnije mjesto, ogrnite vlažnim ručnikom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i trbuhu te ga što prije odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Također, u krpu možete zamotati vrećicu s ledom te joj je prisloniti na potiljak, na kojem ćete je držati nekoliko minuta.

Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klima-uređaj u svojem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrućina vole klimu s optimalna 22 Celzijeva stupnja. Izbjegavajte rashlađivanje ventilatorom.

Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da svojeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

Birajte vrijeme šetnje

Ne šećite psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je osobito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada zbog skraćenih nosnica ne mogu učinkovito rashladiti dahtanjem. Također, ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi

More je osobito zdravo za pse, posebice za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, sol ne dopire do pseće kože, pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Također psa možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve kemikalije. 

Ublažite im nastale opekline

Ako je vaš ljubimac zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

Koristite kremu za sunčanje

Rak kože najčešći je oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce nanijeti zaštitu od sunca svaka tri do četiri sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom: trbuh na psima (osobito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši te nos.

To su ujedno i područja na kojima će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite se proizvodima izrađenima posebno za kućne ljubimce jer neki sastojci, poput cinkoksida, mogu biti otrovni za njih.

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije