Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski dan logopeda:

U Hrvatskoj nedovoljno stručnjaka, a potrebe sve veće

Logopedi su sve potrebniji
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
02.03.2018.
u 13:09

U Hrvatskoj jedan logoped dolazi na 7000 stanovnika, dok je u EU prosjek: jedan logoped na 3000 stanovnika

U Hrvatskoj je sve više djece i odraslih s govornim problemima, koji nužno trebaju pomoć logopeda, no sve veći problem predstavlja njihov nedovoljan broj, pa na Europski dan logopeda upozoravaju kako je potrebno poduzeti mjere koje će omogućiti obrazovanje i zapošljavanje većeg broja logopeda i obrazovnom i zdravstvenom sustavu te sustavu socijalne skrbi.

Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva (HLP), koje obilježava i 25. obljetnicu svog djelovanja, ističe kako je trenutno najveći problem deficitarnost logopedije kao zanimanja, pa je Hrvatska po broju logopeda ispod prosjeka Europske unije (EU). "HLD broji oko 700 članova, no ukupno je logopeda nešto više, ali smo ispod prosjeka EU, gdje jedan logoped dolazi na 3000 do maksimalno 4000 stanovnika. U Hrvatskoj jedan logoped dolazi na 7000 stanovnika", kazala je Blaži na svečanosti u zagrebačkog Starogradskoj vijećnici.

Logopedi su stručnjaci koji se bave svim oblicima narušene komunikacije jezika i govora, kod svih dobnih skupina, od rođenja djeteta do najstarije životne dobi. Radi se o stečenim, razvojnim ili neurodegenerativnim poremećajima koji za posljedicu imaju teškoću u komunikaciji, jeziku i govoru. "Logopedi rade u sustavima odgoja i obrazovanja, zdravstva te socijalne skrbi, a sve ih je više i u privatnoj praksi. Međutim to još uvijek nije dovoljno za sve potrebe koje u Hrvatskoj postoje budući da je je i u nas prisutan opći svjetski trend porasta svih jezično-govornih poremećaja".

Blaži kaže kako ništa nije učinjeno na tome da se broj logopeda poveća, jer se nisu osigurale veće upisne kvote na fakultetima. "Drugi problem je taj što se još uvijek smatra da je logopedija više trošak nego potreba, ali mislim da će se vrlo brzo morati shvatiti da je potpuno obrnuto i da se, kad logopedija odradi svoj posao na vrijeme, čini usluga društvu. Veliki problem je i to što ne postoji dovoljan broj radnih mjesta ni u zdravstvu ni u odgoju i obrazovanju na koje bi se logopedi zaposlili", kazala je Blaži.

Dodala je da bi na Europski dan logopeda željeli osvijestiti činjenicu da ukoliko se intervenira na vrijeme tada dolazi do puno većih negativnih  financijskih posljedica za državu. Ove godine glavna tema Europskog dana logopedije je "Potpomognuta komunikacija u logopediji: činim pravu stvar", o čemu će u subotu biti održan simpozij na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije