Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Europska unija odobrila prvu gensku terapiju za liječenje leukemije

Riječ je o individualnoj terapiji po mjeri svakog pojedinog pacijenta u kojoj modificirane T-stanice napadaju stanice raka
30. kolovoza 2018. u 07:23 0 komentara 355 prikaza
Foto: Thinkstock

Godinu dana nakon što je to učinila američka administracija, Europska komisija odobrila je prvu gensku terapiju za liječenje konkretnih oblika leukemije.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a genska terapija Znanstvenici u potpunosti izliječili životinje zaražene HIV-om

Terapija Kymriah proizvođača Novartisa dobila je “zeleno svjetlo” za Europsku uniju pa je slijedom toga pitanje trenutka, uvjeta i organizacije kada će postati dostupna i pacijentima u Hrvatskoj. Konkretno, terapija je namijenjena pedijatrijskim pacijentima i mladima do 25 godina koji boluju od akutne limfoblastične leukemije B-stanica. Kymriah je namijenjen još i za pojedino opisane uvjete kada se može koristiti, a navode se studije koje su pokazale visoke rezultate uspješnosti.

U svakom slučaju, to je velika vijest za Europu koja ovim odobrenjem otvara vrata prvoj genskoj terapiji, k tomu i za liječenje spomenutog oblika leukemije, inače najučestalijeg u dječjoj dobi. Riječ je o terapiji u kojoj genetski modificirana T-stanica sa specifičnim proteinom (himeričkim receptorima za antigen) navodi T-stanice da pronađu stanice leukemije i unište ih. Izmijenjene stanice transfuzijom se vraćaju u krv pacijenta koji potom treba biti “na oku” educiranom osoblju u centru gdje je pružena ta terapija zbog mogućih nuspojava.

Krv liječenje leukemije Revolucionarno otkriće: Novom metodom izliječeno čak 94 posto umirućih pacijenata

Otpuštanje citokina navodi se kao jedna od opasnih nuspojava koja uzrokuje stanje nalik gripi, ali i koja može iznimno sniziti tlak te utjecati na rad srca, bubrega i jetre.

U svojem priopćenju proizvođač navodi da pacijent treba deset dana nakon infuzije modificiranih stanica biti hospitaliziran, a nakon toga iduća četiri tjedna biti u relativnoj blizini centra gdje je primio terapiju, a kao okvirnu udaljenost medicinskog centra navode oko dva sata vožnje. Visoka cijena terapije (475 tisuća američkih dolara) bila je tema nakon što ju je odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), no potom se pisalo da je sklopljen ugovor s klauzulom da se lijek plaća samo za one pacijente kod kojih u idućim mjesecima pokaže učinkovitost.

helix Medicinsko čudo Uspješno sjedinili gensku i terapiju matičnim stanicama

Dostupnost ove suvremene terapije ovisit će o nizu faktora u svakoj zemlji pa tako i u nas. Inače, riječ je o terapiji razvijenoj u suradnji spomenute kompanije i Sveučilišta Penn te o terapiji koja je bila posljednja nada i u fazi eksperimentalnog liječenja za malenu Noru Šitum, koja je preminula prije pet godina.

>> Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

[video: 22601 / Supernamirnice koje trebate imati u svom domu]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.