Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetne pare

Električne cigarete nisu sigurnije od klasičnog duhana

Električne cigarete
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
31.12.2015.
u 15:20

Istraživanje je potvrdilo da nisu toliko sigurne koliko prodaja želi da budu, a znanstvenici su testirali dvije vrste cigareta

Engleske zdravstvene organizacije početkom godine potaknule su pušače da koriste električne cigarete jer su, kako su mislili, sigurnije od tradicionalnog duhana. Otkriveno je da e-cigarete bez nikotina uzrokuje 50% više oštećenja DNK, a one s nikotinom povećavaju opasnost za tri puta kroz osam tjedana pušenja.

Znanstvenici su testirali dvije vrste cigarete - nikotinske i bez nikotina. Nikotin je taj koji stvara ovisnost o cigaretama, a dokazano oštećuje stanice. Istraživanje je potvrdilo da e-cigarete nisu toliko sigurne koliko marketing tvrtki želi da budu.

E-cigarete manje su štetne, ali ne znači da nema rizika za pušača

Deborah Arnott, dobrotvorna zdravstvena ustanova

U novom eksperimentu testirali su površinske staniceStanice izložene parama e-cigareta pokazale su nekoliko oblika oštećenja DNK. Kod njih je lakše nastupila nekroza i konačna smrt stanica. Dodatni sastojci koji uzrokuju oštećenja istražuju se kako bi otkrili sva kancerogena svojstva.

Glavna štetna kemikalija je formaldehid, poznati kancerogen, a druga diacetil - sredstvo za poboljšanje okusa. Diacetil povezuju i sa oboljenjima pluća pronađena kod radnika tvornica, prenosi Telegraph

Najbolji način za sprječavanje zdravstvenih problema potpuni je prestanak pušenja. Električne cigarete korisne su za 'prijelazni period', ali u konačnici niti one nisu preporučene. Na tržištu postoji skoro 500 vrsta e-cigareta sa 7000 različitih okusa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Oncology. 

>> Hrvatske e-cigarete za kinesko tržište

>> Pasivno pušenje šteti kućnim ljubimcima

Komentara 1

IJ
istina_je_oko_nas
19:29 02.01.2016.

Odlicno.. Samo dva sastojka.. A koliko imaju prave cigare uzrocnika za rak :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije