Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosimo 3 recepta

Dvije kuharice i američka kulinarska neovisnost

29.11.2018.
u 22:18

Amelija Simmons pamtila je više stotina recepata, zajedno sa svim količinama i omjerima sastojaka i namirnica

 Život prve nitko nije zapisao. Ne zna se ni kad je rođena ni točan nadnevak njezine smrti.

Pouzdano se, međutim, zna da je još kao dijete morala služiti kao čistačica pa potom i kao pomoćna te na kraju kao glavna kuharica u raznim kuhinjama Istočne američke obale, i to u vrijeme dok su Američka revolucija i Rat za nezavisnost polako, u posljednjim teškim bitkama, pobjednički oslobađali novu naciju od engleskog uzništva. Međutim, poznato je da je Amelija Simmons sebe nazivala „američkim siročetom“ i da je postala slavna 1796., iste godine kada su mlade Sjedinjene Države proglasile nezavisnost, s obzirom na to da je tada u vlastitoj nakladi i objavila prvu i prigodnu „Američku kuharicu“, što joj je u zanosu patriotizma donijelo status nacionalne junakinje. No, nakon što je ta već legendarna knjiga ugledala svjetlo dana, možemo pouzdano zaključiti da je kao vrsna i tražena kuharica Amelija stekla imetak koji joj je omogućio da sama plati tiskanje svoje knjige, ali koja je u trenutku kad je stigla na knjižarske police među njezinim poklonicima odmah probudila sumnju u njihovu ljubimicu.

Naime, na svakom predstavljanju „Američke kuharice“ gospođa Simmons tvrdila je da je lektor i urednik pogrešno upisao njezine recepte što je mnoge navelo da posumnjaju u njezinu pismenost. Težak nedostatak za kuharicu koja je, izgleda, u glavi pamtila više stotina recepata, zajedno sa svim količinama i omjerima sastojaka i namirnica. Da bi provjerili svoje sumnje, zaljubljenici u njezinu knjigu tražili bi da im napiše posvetu, ali nikada nitko nije dobio više od dva slova – AS, inicijale kuharice koja je kuhinjom pokušala pripomoći građenju nacionalne svijesti svojih sunarodnjaka. Pa ipak, ma koliko bila američka, njezina je knjiga i kompilacija engleske kolonijalne kuhinje, koliko god Amelija do kraja života tvrdila suprotno. Pa su ljubitelji kuhinje s vremenom odustali od provjere i domoljubno se posvetili kuhanju jela koja im je u svojoj patriotskoj knjizi ponudila zagonetna autorica. A i priča o zlonamjernom uredniku i lektoru pala je u zaborav. Bolje za nacionalnu junakinju i njezina urednika. On je, naime, bio zadrti pristaša engleske vlasti, a Amelija Simmons, kako se kasnije ipak ispostavilo, nepismena.

Više od sto godina poslije toga, 1872., Annabella P. Hill bila je u 63. godini već udovica kojoj je od 11 djece tada još samo jedno bilo na životu. No i ta će kći umrijeti već sljedeće godine. Njezin muž, cijenjeni političar, naprasno je preminuo još 1860. od srčanog udara koji je pretrpio za vrijeme govora u kojem se žestoko usprotivio odcjepljenju Georgije od država Juga. Tri godine poslije svi njezini sinovi poginuli su u Američkom građanskom ratu. Kada je 1872. objavila svoju „Praktičnu južnjačku kuharicu s receptima gospođe Hill“, još su bolne i tužne uspomene pritiskale njezin duh. Ona nije bila dijete generacije rođene za Građanskog rata, bila je dijete generacije koja je sve svoje izgubila u ratu. Zbog toga je i Annabellina kuharica, objavljena u doba kada je poslijeratni SAD već kročio u novu budućnost, uronjena u nostalgičnu prošlost, nestali svijet u kojem je spokojno vodila svoj život prije tolikih teških udaraca sudbine. Istinski memento snažne, ali skrhane žene koja je unatoč vlastitoj nesreći pokušala drugima podariti obiteljsku sreću. Onu često vezanu uz dobru kuhinju i jela već izgubljenih vremena.

 

1. Gaspačo iz Pensacole

U lonac ubacite 4 zdrobljena češnja češnjaka, 1 žlicu soli, ½ žlice mljevene blago ljute paprike, 2 oguljena pomidora, 1 žlicu muštarde i 2 žlice majoneze. Sve sastojke sameljite štapnim mikserom (u doba gospođe Hill usitnjavali bi ih vilicom) dodajući kap po kap 1/2 dl kukuruznog ulja. Tada u smjesu ubacite 1 crvenu španjolsku kapulu sjeckanu na komadiće, 1 crvenu sjeckanu svježu papriku koju ste očistili od sjemenki i 1 sjeckani oguljeni krastavac te 2 velike žlice samljevena mornarskog suhog kolača, može i dvopeka. Podlijte juhu sa ¾ l hladne povrtne juhe i dobro sve opet usitnite mikserom u glatku jušastu smjesu. Služite gaspačo iz Pensacole sa sjeckanim bosiljkom. Floridski recept iz knjige gospođe Hill, kompilacija kultne španjolske juhe.

 

2. Južnjački gumbo

Ispržite pobrašnjene komade mlade kokoši od oko 1 ½ kg pa, kad se ohlade, izvadite sve kosti. U drugoj posudi na ulju od kikirikija prepržite zajedno 15 dag svježe mlade okre ili bamije i 3 sjeckana crvena luka. Sve zajedno, meso i povrće, prebacite u lonac i ulijte ¾ l kokošjeg temeljca, 1 sjeckanu kuhanu mrkvu iz temeljca, posolite i zaljutite s malo mljevenog čilija i pustite da jelo ugusti. Služite preliveno s ½ dl slatkog vrhnja, kao gulaš u zdjelicama. Iz „Praktične južnjačke kuharice s receptima gospođe Hill“, Georgija 1872.

3. Riblja torta s umakom od krumpira

Skuhajte 20 dag basmati riže u ribljem temeljcu. Posebno skuhajte 10 dag boba u osoljenoj vodi, baš kao i 60 dag krumpira izrezanog na manje komade te 25 dag malih američkih rezanaca, može i naših za juhu. Procijedite krumpir i zgnječite u glatku smjesu kojoj dodajte po 1 žlicu sjeckanog peršina i kopra te 1 ½ dl slatkog vrhnja. Oko 70 dag fileta od hame Cromaris u prostranoj tavi kuhajte u 3/4 l vodom razblažena mlijeka u kojem ste rastopili 15 dag maslaca oko 5 minuta. Tada izvadite ribu i narežite je na komade. Na drugoj tavi na 5 dag rastopljenog maslaca zazlatite 2 žlice maslaca pa ga ugustite u bešamel dolijevajući mlijeko u kojem se kuhala riba. Prije služenja rižu zajedno s krumpirom rasporedite po dnu vatrostalnog pladnja i na njih stavite bob i ribu pa sve pokrijte bešamelom. Sve posolite i popaprite te zapecite kratko u pećnici dok jelo ne dobije zlatnu koricu. Tada izvadite i izrežite na komade i rasporedite po tanjurima. Južnjački američki recept iz XIX. stoljeća.

Ovo su supernamirnice koje trebate imati u svom domu:   

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije