Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan šećerne bolesti

Doznajte svoj rizik od dijabetesa 14. studenoga na Cvjetnom trgu!

dijabetes
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
04.11.2015.
u 09:34

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica dijabetesa. U Hrvatskoj je više od 250 tisuća registriranih osoba sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da ukupan broj oboljelih premašuje 400 tisuća.

Više od 90% oboljelih ima dijabetes tipa 2 koji se najčešće razvija postupno, pa godinama može "nagrizati" organizam bez prepoznatljivih simptoma kao što su žeđ, učestalo mokrenje i gubitak na tjelesnoj težini. Osobe koje boluju od šećerne bolesti često to saznaju kada se već pojavi neka komplikacija poput srčanog ili moždanog udara, gangrene stopala, oštećenja vida ili prestanka rada bubrega.

Povećan rizik od dijabetesa tipa 2 imaju svi kojima neki član obitelji boluje od dijabetesa, no glavni su "okidači" za dijabetes tipa 2 debljina, nepravilna prehrana i sjedilački način života!

Šećerna se bolest može spriječiti ako se na na vrijeme prepozna i počne s liječenjem. Čak i ako nema simptoma, dijabetes se može otkriti mjerenjem šećera u krvi. Najvažnije je shvatiti da vam promjena životnih navika može najviše pomoći. Često su već smanjenje tjelesne težine, pravilna prehrana i redovita tjelovježbadovoljni za dobru regulaciju šećera, a po potrebi se uzimaju i lijekovi.

Ordinacija.hr i Zagrebačko dijabetičko društvo pozivaju vas da skupa obilježimo Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenog, na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 9 do 16 sati. U akciji pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo, a čiji je glavni sponzor Novo Nordisk te partneri MediLAB, JAMI i Delicia, građani će moći besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak te razgovarati sa stručnjacima. O zdravoj prehrani govorit će doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica u KBC Zagreb.

Redovita tjelovježba ključna je za dobru regulaciju šećera u krvi

U akciji sudjeluju i Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Nordisk, te poznati glumac Željko Königsknecht čija kći Hanna boluje od dijabetesa.

U suradnji s javnozdravstvenim programom "Petica – igrom do zdravlja" održat će se radionice i vježbe za djecu na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece, uz maskote Njumi i Njami.

Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije