Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Doživite rimsko doba u Arheološkom parku IOVIA u Ludbregu

U Ludbregu nedavno je otvoren „Arheološki park IOVIA“. Grad koji se smjestio uz obalu mirne rijeke Bednje i uz najsjevernije kalničko-bilogorske obronke, izuzetno je bogate povijesti koja seže još u rimsko doba.
20. rujna 2021. u 16:28 1813 prikaza
Arheološki park IOVIA

Moderno uređen, Arheološki park Iovia zapravo je priča o jednom isječku povijesti grada Ludbrega koji pokzuje kako je ovo područje oduvijek bila vrlo urbana sredina. Radi se o čak 2000 godina kontinuiteta postojanja, budući da prvi tragovi Ludbrega sežu još u željezno doba.

Kroz brojne eksponate i korištenjem multimedijskih tehnologija u Arheološkom parku posjetitelji mogu doživjeti rimsko doba u njegovoj punini, a kroz interpretacijski centar posjetiteljima je omogućeno aktivno razumijevanje svega što je pronađeno. Tu su i neki od vrlo važnih eksponata, a napoznatiji je kostur rimskog vojnika iz 4. stoljeća na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat otvaranja lubanje.

Edukativni potencijal ovog parka izuzetno je važan zahvaljujući svim suvremenim tehnologijama, arhitektonskoj, facijalnoj 3D rekonstrukciji, multimediji i interaktivnom pristupu prezentacije ovog lokaliteta.

Uređenje arheološkog parka dio je projekta "Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom kulturno-povijesne baštine grada Ludbrega", sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz operativni program Konkurentnost i kohezija.

Više o Arheološkom parku Iovia, njegovom značaju za kulturu i za grad Ludbreg može se pogledati u filmu “IOVIA”, koji će se uskoro emitirati na HRT 4.

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima