Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Doživite rimsko doba u Arheološkom parku IOVIA u Ludbregu

Arheološki park IOVIA
20.09.2021.
u 16:28

U Ludbregu nedavno je otvoren „Arheološki park IOVIA“. Grad koji se smjestio uz obalu mirne rijeke Bednje i uz najsjevernije kalničko-bilogorske obronke, izuzetno je bogate povijesti koja seže još u rimsko doba.

Moderno uređen, Arheološki park Iovia zapravo je priča o jednom isječku povijesti grada Ludbrega koji pokzuje kako je ovo područje oduvijek bila vrlo urbana sredina. Radi se o čak 2000 godina kontinuiteta postojanja, budući da prvi tragovi Ludbrega sežu još u željezno doba.

Kroz brojne eksponate i korištenjem multimedijskih tehnologija u Arheološkom parku posjetitelji mogu doživjeti rimsko doba u njegovoj punini, a kroz interpretacijski centar posjetiteljima je omogućeno aktivno razumijevanje svega što je pronađeno. Tu su i neki od vrlo važnih eksponata, a napoznatiji je kostur rimskog vojnika iz 4. stoljeća na kojem je uspješno napravljen medicinski zahvat otvaranja lubanje.

Edukativni potencijal ovog parka izuzetno je važan zahvaljujući svim suvremenim tehnologijama, arhitektonskoj, facijalnoj 3D rekonstrukciji, multimediji i interaktivnom pristupu prezentacije ovog lokaliteta.

Uređenje arheološkog parka dio je projekta "Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom kulturno-povijesne baštine grada Ludbrega", sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz operativni program Konkurentnost i kohezija.

Više o Arheološkom parku Iovia, njegovom značaju za kulturu i za grad Ludbreg može se pogledati u filmu “IOVIA”, koji će se uskoro emitirati na HRT 4.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije