Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEGOBE

Dovoljno vode i lagana rekreacija mogu spriječiti trudničke grčeve

trudnica
Photos
18.06.2010.
u 13:29

Grčevi se mogu javiti zbog dehidracije ili nedostatka magnezija i kalija, kao i zbog dobivanja na težini te nedostatka vježbanja.

Tek nakon što su prošle mučnine i neizdrživi umor, s novim tromjesečjem javljaju su i nove tegobe. Grčevi u listovima, otjecanje stopala i nakupljanje tekućine oko skočnih zglobova te proširene vene često pogađaju trudnice. Najčešće se javljaju kod žena koje su već rodile, ali i onih koje tijekom dana dosta vremena provode sjedeći ili stojeći.

S obzirom na to da grčevi mogu biti itekako neugodni, posebno jer se najčešće javljaju prije spavanja ili prije buđenja, nije naodmet pokušati si pomoći na sve moguće načine, jer je kvalitetan odmor tijekom cijele trudnoće od velike važnosti i za mamu i za bebu.

Kako liječnici objašnjavaju, grčevi se mogu javiti zbog dehidracije ili nedostatka magnezija i kalija, kao i zbog dobivanja na težini te nedostatka vježbanja. Ovisno o psihičkom i fizičkom stanju trudnice, neka od rješenja koje mogu primijeniti su dnevne šetnje, izbjegavanje dugog sjedenja ili stajanja, makar i najjednostavnije vježbe razgibavanja zglobova. Također se preporučuju i tople kupke za stopala prije spavanja, ili još bolje masaža nogu. I naravno, nikako se ne smije zaboraviti piti puno vode tijekom cijelog dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije