Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misli na budućnost!

Donosimo 7 trikova kako uštedjeti novac!

djevojka i novac
Foto: Thinkstock
18.05.2015.
u 16:50

Ako si mlad/-a i još živiš s roditeljima, nemaš prevelikih izdataka, a radiš, to je najbolje vrijeme da nešto uštediš i naučiš raspolagati novcem

Ako si mlad/-a, još živiš s roditeljima i nemaš previše troškova, to je najbolje vrijeme da nešto uštediš i naučiš raspolagati novcem. Popij kavu manje, nemoj posegnuti za majicom koja ti se već sutra neće sviđati, preskoči poneku čokoladu. Dogovori se sa sobom da ćeš tjedno ili mjesečno nešto novca staviti na stranu. Iznenadit ćeš se kako je to dobar osjećaj!

Donosimo ti sedam trikova pomoću kojih ćeš uštedjeti novac, racionalnije trošiti i postaviti dobre temelje za solidnu financijsku budućnost.

1. Uštedi trećinu svog prihoda
Ako su ti mjesečna primanja prosječna, još uvijek možeš malu količinu novca „staviti na stranu“, jer živiš s roditeljima pa ti je to ok, zar ne? Ne plaćaš režije, ne kupuješ hranu, roditelji od tebe ne traže dijeljenje troškova, pa je tvoja štednja izvediva.

2. Nemoj škrtariti na ulaganjima vezanima uz karijeru
Ovo je područje u kojemu je svaki trošak zapravo ulaganje u budućnost. Slobodno si uplati pokoji tečaj, edukaciju - višak znanja sigurno će ti dobro doći, a dugoročno će ti možda donijeti i zaradu.

3. Njeguj svoje najambicioznije snove
Jedan od glavnih razloga zašto ljudi ne dosegnu svoje najveće financijske ciljeve jest taj što ne znaju koji im je uopće cilj u životu. Ako želiš pokrenuti vlastiti posao, nemoj se ustručavati to učiniti. Sada je pravo vrijeme.

4. Štedi u banci
U banci, primjerice, nudi se mnogo modela štednje, no u Zagrebačkoj banci posebno bi ti mogla biti zanimljiva Otvorena jer počinješ sa 100 kuna ili 15 eura oročene štednje i potom tijekom oročenja dalje uplaćuješ novac, onoliko koliko možeš izdvojiti za štednju. Ako pak odlučiš da uplate na štednju budu redovite, ugovori Dizajn štednju i trajni nalog za uplate s tekućeg ili deviznog računa, banka će te i dodatno nagraditi premijom na ukupno obračunatu kamatu nakon isteka oročenja.

5. Razmisli o stambenoj štednji
Stambenu štednju možeš ugovoriti na 5, 7 i 10 godina. Na taj način možeš iskoristiti i državna poticajna sredstva i povoljnu kamatu, a stambena štednja daje ti pravo na povoljan stambeni kredit s fiksnom kamatnom stopom.

6. Investicijski fondovi imaju duži vremenski horizont za ulaganjem što je jedan od osnovnih preduvjeta uspješnog ulaganja u fondove. U fondove se može ulagati putem trajnog naloga već od 100 kn ili 15 eur te su uložena sredstva dostupna u svakom trenutku.

7. Ne čekaj da imaš viška novca da bi si osigurao budućnost
Mnogi se ne odlučuju ulagati u svoj mirovinski fond jer nemaju viška novca. Ali, nikad ga ni nećeš imati. Već s prvim poslom mudro je početi štedjeti za mirovinu. Jednoga dana bit ćeš zahvalan/-na samom/-oj sebi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije