Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teorije zavjere

Umjetni zaslađivači nisu opasni za ljudski organizam

šećer i kava
Foto: Thinkstock
11.12.2013.
u 17:00

Aspartam, sastojak koji se na deklaraciji zaslađivača pojavljuje pod imenom E951, ne ugrožava ljudsko zdravlje u propisanim količinama koje se nalaze u umjetnim zaslađivačima, navodi EFSA.

Umjetni zaslađivači sigurni su i ne sadrže nikakve štetne supstancije koje bi mogle ugroziti naše zdravlje, priopćili su europski stručnjaci za kontrolu hrane. Iz EFSA-e (European Food Safety Authority) iznijeli su rezultate svojih istraživanja koja bi trebala biti gotova do 2020. godine, a koja je zatražila Europska komisija, piše BBC.

Aspartam, sastojak koji se na deklaraciji zaslađivača pojavljuje pod imenom E951, ne ugrožava ljudsko zdravlje u propisanim količinama koje se nalaze u umjetnim zaslađivačima, navodi EFSA. Preporuka je da se tijekom dana u organizam ne unosi više od 40 mg po kilogramu tjelesne težine.

Zaslađivači s aspartamom jedna su od najvećih teorija zavjere u kojima su se prenosile informacije da umjetni zaslađivači uzrokuju mnoge probleme u ponašanju kod djece pa sve do nastanka raka i oštećenja jetara. Sve te teorije sada padaju u vodu nakon što su činjenice utvrđene znanstvenim istraživanjem – izjavila je Catherine Collins iz St George's Hospital.

>>Znate li što je stevija?

Komentara 2

Avatar Aristarh
Aristarh
17:23 11.12.2013.

Istina je uvijek negdje između. Trgovačko proizvođački lobi je često navuče na jednu stranu. Jedno je sigurno; organizam čulom okusa siganlizira gušteraći da dolazi nešto slatko u želudac. Gušterača onda luči inzulin i on onda besposlen, zbunjeno u organizmu radiadi stvari koje mu nisu poznate iz evolucije. Višak inzulina u organizmu je uzrok tihe upale - temelja svih kroničnih bolesti.

Avatar fidelio
fidelio
08:27 12.12.2013.

"Iznijeli su rezultate istraživanja... koja bi trebala biti gotova do 2020..." Što dalje istraživati, ako već imaš rezultate? Ako trebaš još istraživati, što iznosiš rezultate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije