Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Dođite s uputnicom po američki implantat dojke

20. studenoga 2008. u 17:24 6 prikaza

Prvi put u Hrvatskoj danas je u KBC-u Zagreb rekonstruirana dojka novim spektra implantatom. Pacijentici je prije nekoliko godina zbog karcinoma lijeva dojka uklonjena radikalnom mastektomijom.

– To je implantat koji omogućava rekonstrukciju velikih dojki, a stigao je u listopadu iz Amerike – kaže doc. dr. Davor Mijatović, pročelnik Zavoda za plastičnu kirurgiju na Rebru.

Riječ je o implantatu koji, osim originalnog jastučića s gelom, na sebi ima ovojnicu koja funkcionira poput komore za napuhivanje.

– Mišići se na mjestu gdje je bila dojka odvoje i podignu, a u šupljinu se ubaci implantat s cjevčicom i ventilom – objašnjava doc. Mijatović. Nakon toga rana se sašije, no ventil s cjevčicom ostaje tik pod kožom.
50 kuna dopunskog ili 3000 kuna participacije

Na liječenje u inozemstvo uglavnom se šalju djeca

Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u Europi

Pacijent u prvom planu

Zdravstvu sam već platio 336.000 kn, zašto bih još

Ukinite povlastice i uzmite imovinu dilera


– Bolesnici se, sljedećih nekoliko tjedana, iglom kroz ventil ubrizgava tekućina dok dojka ne poprimi željenu veličinu, a ventil otkloni ambulantno pod lokalnom anestezijom – kaže doc. Mijatović. Postupak je veliki odmak od tradicionalne rekonstrukcije dojke, koja se radila kožom i potkožom trbuha, a trajala je 8 sati.

– Ovaj postupak traje sat i pol, pa se za 8 sati može obaviti četiri rekonstrukcije – ističe doc. Mijatović. Osim toga, tvrdi, mogućnost reakcije odbacivanja implantata je minimalna, što je važno zbog psiholoških problema žena s odstranjenom dojkom.Doživotno jamstvo

Ugradnjom spektre implantat ima doživotnu garanciju. 
– Kada je tekućina ubrizgana u implantat, a dojka dosegla željenu veličinu, otvara se mali rez na dojci kroz koji se izvlači ventil i cjevčica. Poklopci triju dodatnih sigurnosnih ventila na implantatu se zatvore i dodatno osiguraju da tekućina ne istječe iz komore – objasnio je doc. Mijatović.


Zagreb odabran za Europu

Cijena jednog spektra implantata je 4000 do 10.000 kuna, ovisno o veličini koja je potrebna za simetričnu rekonstrukciju dojke. Kompletni zahvat se obavlja na uputnicu. Implantat je premijerno za cijelu Europu predstavljen 5. listopada u Zagrebu, a nedavno ga je “izumio” američki liječnik dr. Hilton Becker.


JAVITE NAM

Poštovani čitatelji, predložite kako do boljeg zdravlja, upozorite nas svoj ’slučaj’, izdvojite najveće probleme...
Naš telefon otvoren je u radne dane od 10 do 18 sati
telefon: 01/6300-455
fax: 01/6300-675
e-mail:vl-zdravlje@vecernji.net


Tražimo vaše mišljenje

1. Možete li podnijeti cijenu police dopunskog osiguranja od 50 do 130 kuna?
2. Što mislite o pet kuna poreza na svaku prodanu kutiju cigareta za zdravstvo?
3. Jesu li uistinu mnogi liječnici korumpirani? Kakvo je vaše iskustvo?
4. Zašto imamo manjak specijalista? Zašto je sve manje studenata medicine?
5. Može li Milinovićeva reforma pokrenuti stvari i donijeti bolju skrb?

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati