Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička atrakcija

Posjetili smo najpoznatiji sajam u Hrvatskoj. Strancima je to čista egzotika

Benkovac - sajam
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/11
11.08.2018.
u 18:50

Prodaju se starine, alati, gume i autodijelovi, traktori, razna odjeća poput narodnih nošnji, ali i skupih krpica... Ima i hrane, ali i žive stoke

“Navali narode, još malo pa nestalo”, “Pošto kume?”, “Je l’ može za manje“, “Prodano“, “Kupljeno“... Živo je od ranog jutra u Benkovcu, i to svakog 10. u mjesecu kada se tamo održava najveći i najpoznatiji sajam u Hrvatskoj. Pod geslom “nema što nema” privlači više od 10.000 ljudi, a posebno je zanimljivo u ljetnim mjesecima kada u Benkovec navali i hrpa turista, pa se osim “Kupi, kupi“, mogu čuti povici i poput “Buy, buy, sve je tu cheap. Rasprodaja – sale!

Cjenkanje za kokoši, patke...

– Strancima je to čista egzotika – govore prodavači koji se hvale kako prodaju sve od igle do lokomotive.

A kada se dođe na benkovački sajam, vidi se da uistinu jest tako. Roba je izložena na štandovima, visi obješena na drveću, poslagana je po podu ili na haubama automobila. Nalaze se tamo starine, alati, gume i drugi autodijelovi, traktori, razna odjeća poput narodnih nošnji, ali i skupih krpica... Ima i hrane, od mesa do domaćeg voća i povrća. Nisu to samo dalmatinske delicije jer prodavači dolaze iz cijele Hrvatske.

Benkovac - sajam
1/27

Posebno je popularno brašno iz međimurskih mlinova te svinje i odojci iz Slavonije. Na sajmu se, naime, prodaje i živa stoka budući da je benkovački sajam i najveći među 30 stočnih sajmova koliko ih je u Hrvatskoj. Kokoši, patke, svinje, telad i janjad se važu, pregledavaju, cjenka se za njih... A postoji legenda da bi, kada bi netko to htio, u Benkovcu mogao dogovoriti i kupnju krokodila. Dio stoke pak odmah završi na tanjuru, pa je tako kao glavni specijalitet na sajmu janjetina s ražnja.

Tamo je čast biti viđen

Za trgovce je čast biti viđen u Benkovcu, a većina uglavnom dolazi dan prije pa kampira kako bi bila spremna za prodaju u rano jutro. Sajam se održava na čak 6 hektara u blizini grada, a riječ je o tradiciji duljoj od stoljeća.

– Mi smo od svog sajma napravili brend – ponosno kažu Benkovčani te se hvale kako postoji i izreka da je doći u njihov kraj, a ne posjetiti sajam, isto kao biti u Rimu a ne vidjeti papu.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Ključne riječi

Komentara 44

DU
Deleted user
20:38 11.08.2018.

Kaj drobite...Hrelic je jedan i jedini, najpoznatiji!

DU
Deleted user
20:28 11.08.2018.

Ima li kaljašnikov, pap- ovka, zolja, osa zaostslo iza Oluje

OV
Ovozemaljski
20:18 11.08.2018.

Svaka čast, dolazim prvom prilikom, toliko sam se naslušao o tom legendarnim sajmu, a nikad nisam bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije