Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neočekivano

Dobričine nisu omiljeni kolege jer "podižu ljestvicu"

ured
Arhiva Večernjeg lista
02.09.2010.
u 17:30

Nesebične osobe kolege često smatraju prijetnjom jer misle da se od njih očekuje da budu još bolji.

Čak četiri odvojene studije koje su provedene na Sveučilištu u Washingtonu pokazale su da su oni nesebični radnici u grupi, koji će uvijek prvi napraviti sve što treba, u biti najmanje omiljeni i prvi kojih se ostali radnici žele riješiti. Isto se može primijeniti na različite reality emisije u kojima u redovitim razmacima sudionici odlučuju tko će otići, odnosno napustiti natjecanje.

Stručnjaci koji su predvodili studiju smatraju da ovakvim kolegama ostali obično zamjeraju to što "pomiču ljestvicu na više", pa se čini kao da će oni koji se trude ili rade manje od toga lošije izgledati u šefovim očima. Nije pritom bitno, čini se, da će skupina imati koristi od takvih pojedinaca.

Tijekom istraživanja sudionicima su dali određen broj bodova koje mogu zadržati ili ih se odreći te dobiti kupone za obrok. Osim toga, ako se odreknu bodova, popravljaju izglede da grupa dobije novčanu nagradu.

Većinom su sudionici u "lažnim" skupinama od pet osoba mijenjali jedan bod za jedan kupon, ali po jedna osoba u svakoj skupini je "muljala" te pohlepno uzimala više kupona ili se, pak, nesebično odricala velikog broja kupona za mali broj bodova.

Sudionici su kasnije izjavili da ne bi željeli raditi s pohlepnim kolegama, ali, sasvim neočekivano, niti s nesebičnim kolegama, uglavnom zato što "pored takvih osoba izgledaju loše".

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:24 02.09.2010.

\'rvati ne voli ni glasat za nekog tko se doima pametniji od njih, pa je tako isplivao mesić, koji se doima gluplji od sviju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije