Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božić bez stresa

Dobra organizacija uštedjet će vrijeme, novac, ali i zdravlje

advent u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
15.12.2014.
u 20:00

Stres tijekom blagdana trebao bi biti iznimka, a ne pravilo. Nažalost, stvarnost je drukčija, upozorava dr. sc. Kristina Brkić

Najljepše je doba godine u kojem se veselimo druženju s obitelji i prijateljima, ukrašavamo domove, smišljamo što ćemo kome darovati... No, vrlo lako se ugodne misli pretvore u pritisak i strah da nećemo ništa stići napraviti, da ćemo i na Badnjak obilaziti trgovine i produbiti minus na računu. Stoga se pitamo jesu li uopće mogući blagdani bez stresa?

– Mnogi se iz godine u godinu muče s tim blagdanom - pri zatvaranju trgovina na Badnjak još stoje u redovima za blagajnom, a u siječnju im je okrutan podsjetnik na kraj prošle godine dubok minus na računu. No, dobra organizacija štedi vrijeme, energiju i novac. Svatko treba odrediti koji mu je proračun na raspolaganju za pripremu blagdana i podijeliti troškovnik na glavne stavke: darove, čestitke, ukrase te hranu i piće – savjetuje dr. sc. Kristina Brkić, profesionalna organizatorica.

Priprema blagdanskog stola bez stresa i histerije moguća je misija, tvrdi dr. sc. Brkić:

Kolače koji mogu dulje stajati možete početi peći već sada. Pravi je trenutak i za kreiranje jelovnika i popis potrebnih namirnica kako se ne bi prekoračio zadani budžet. Ako vam na blagdanski objed dolazi šira obitelj ili prijatelji, ne ustručavajte se podijeliti obveze. Napominje da pred sebe treba stavljati ostvarive ciljeve te realan vremenski i financijski okvir.

– Advent je jedinstveno doba godine i u njemu trebamo uživati. Mnogo je vrednije s djecom obići žive jaslice, nego gubiti sate u gužvama u trgovačkim centrima. Tako i najmlađe učimo pravim vrijednostima – zaključuje Kristina Brkić.

>>Stiže ciklona Glorija: Hoćemo li imati bijeli Božić?

>>Čuvajte se robe u blagdanskim pakiranjima i na akciji

Komentara 1

Avatar Perica1
Perica1
20:16 15.12.2014.

Ako Božić proslavite kao pravi kršćani, skromno i ponizno nebi trebalo biti ni stresa. Konzumerizmom, prežderavanjem, lokanjem i pirotehnikom se ne slavi rođenje sina Božjeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije