Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne skačite odmah

Djecu treba pustiti da plaču do 10 minuta, to se zove kontrolirano plakanje

Foto: Shutterstock
1/2
04.06.2019.
u 11:10

Takozvano kontrolirano plakanje ne znači da ignorirate svoje dijete, nego govori kako ne trebate baš instantno utješiti svoju djecu.

Majka dvoje djece i profesorica ekonomije i doktorica znanosti Sveučilišta Harvard, Emily Oster, kazala je kako bi djecu trebali ostaviti da se isplaču tijekom večeri. Ističe kako kontrolirano plakanje pomaže djeci bolje spavati, te ne ostavlja nikakvu emocionalnu štetu na njih. Emily, 39, napisala je knjigu koja se zove 'Cribsheet' u kojoj govori o benfitima ostavljanja djece da se isplaču, a prikupila ih je na osnovu tisuće papira akademske literature, piše The Sun.

 

Većina stručnjaka se slaže da bi djecu trebali ostaviti da plaču između dvije i deset minuta prije nego ih utješite. Takozvano kontrolirano plakanje ne znači da ignorirate svoje dijete, nego govori kako ne trebate baš instantno utješiti svoju djecu. Dr. Anna Price ističe kako zbog ovih rezultata ne biste trebali ostaviti svoju djecu da plaču cijelu noć, već ne skakati na svaki njihov uzvik. Dr. Monique Robinson ističe da je otkriveno da rezultati ne samo da značajno poboljšavaju spavanje dojenčadi, nego je utvrđeno i značajno smanjenje simptoma depresije majki. 

Istraživački tim na Sveučilištu Zapadne Australije je ispitivao majke i djecu koju je podijelio u dvije skupine: jedna skupina majki je djelovala intervencijski kada je čula plač svoje djece, dok je druga skupina ostavila svoju djecu da se isplaču. Rezultati nisu pronašali nikakvu razliku u emocionalnim problemima ili problemima u ponašanju, problemima spavanja, vezanosti ili mentalnom zdravlju između ove dvije skupine. Robinson ovaj čin naziva 'emocionalnim odgađanjem' te dodaje da ono pozitivno utječe na razvoj mozga djece.

Ključne riječi

Komentara 6

MA
marcel
12:18 04.06.2019.

a ko ima srca pustit dijetence da se dere 10 minuta? Ok ne skačem ni ja iste sekunde, nije ni to predobro, ali minuta dvije je u vrh glave - jer inače dijete prestane plakat samo, ali izgubi povjerenje u roditelje.

HO
horton
12:32 04.06.2019.

Ostavit malo bespomoćno dijete da plače deset minuta? Dijete treba sigurnost i osjećaj da je voljeno, a ne biti osjećaj da mu nitko ne želi pomoći dok ga nešto muči.

MA
malena1983
13:02 04.06.2019.

Slažem se sa svima..pa ja svog malenog nema šanse da ostavim 10 min u plaču. Treba ima pažnja i povjerenje, sigurnost, a ne osjećaj bespomoćnosti i napuštenosti. I nikako ne razumijem ta istraživanja, zašto baš 10 min a ne 9 ili 12. Kako izmjeriti strah, bespomoćnost, kojom metodom. Ja samo slijedim svoj osjećaj i uzmem ga, smiri se i guguće tako da znam da je utješen i sretan, a to mi je najvažnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije