Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK SAVJETUJE

Dječje uši mogu se korigirati tek kada završi rast, a ne prije 4 godine

bolnica
Reuters/PIXSELL
04.10.2013.
u 10:37

Dva su ključna trenutka koja utječu na odluku o korekciji - polazak u školu i pubertet, a problem je češći kod djevojčica

P: Imam kćerkicu od sedam godina koja od rođenja ima jako ‘klempave’ uši. Kao maloj smo joj lijepili flastere, no uši su ostale dosta odmaknute od glave. Do sada nije bilo problema s tim, no s kretanjem u školu počela je to primjećivati, točnije, djeca oko nje je zadirkuju. Ona to dosta teško podnosi pa razmišljamo o nekom zahvatu, no ne znamo je li vrijeme, nije li premalena i kako izgleda zahvat te koliko traje oporavak i je li to trajno rješenje. Molim vas za savjet i detalje zahvata.

O: Otapostaza ili odstojeće uške najčešći su deformitet na glavi i najčešća nasljedna anomalija među deformacijama na vanjskom dijelu uha. Primjećuje se vrlo rano. Dva su trenutka koja su kod odstojećih uški ključna pa se otoplastika često izvodi u dječjoj dobi. Prvi od njih je kretanje u školu, dakle prvi trenutak ozbiljne socijalizacije. Rast i razvoj ušne školjke završavaju u 4. godini života te je nakon toga moguće operativno korigirati ušku. S druge strane u dobi polaska u školu uške su dosegle 90% svoje konačne veličine, stoga one izgledaju veće na dječjem licu. Drugi ključan trenutak je pubertet. U toj dobi, tinejdžeri su vrlo osjetljivi. Svakako bi trebalo napraviti pregled te objektivizirati problem. Ono što je problem u dobi od 7 godina jest da se operativni zahvat mora obaviti u općoj anesteziji. Specijalistički pregled i savjetovanje također su dobrodošli. Operativni zahvat mora se obaviti u općoj anesteziji. Sam zahvat traje do sat vremena, a ožiljak je slabo vidljiv jer se nalazi na naboru između uha i glave. Postoji nekoliko različitih zahvata i načina operacije odstojećih uški, a tijekom pregleda i konzultacija odlučuje se koji je najbolji za pojedinog pacijenta. Operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha te priljubljivanjem ušne školjke glavi.

Pri zahvatu se višak kože prema potrebi ukloni, koža se reducira i nanovo oblikovane uške fiksiraju se u položaj u kojem su priljubljenije uz glavu nego prije. Nakon zahvata uške se omotaju zavojem, a dva dana nakon toga zamjenjuju se elastičnim zavojem. Preporučuje se mjesec dana nositi zavoj tijekom noći kako bi se spriječile eventualne ozljede tijekom spavanja ili normalnih svakodnevnih aktivnosti. Bol koja prati oporavak od zahvata nije snažna i prestaje vrlo brzo te se kontrolira analgeticima.

>>Uključite sirovo povrće u svaki obrok i nadutost će brzo nestati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije