Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje

Djeca ne bi uopće trebala koristiti mobitele

Mobitel
Josip Maljak
23.04.2010.
u 14:16

Britanski znanstvenici pokrenuli su veliku 30-godišnju studiju o utjecaju zračenja na zdravlje.

Djeca mlađa od 12 godina ne bi trebala koristiti mobilne telefone zbog njihova zračenja, a tinejdžeri pak ne bi trebali koristiti mobitele za razgovore, nego za samo slanje SMS-poruka. Iako zasad nije utvrđeno da su djeca osjetljivija na zračenje mobitela, ovakva se mogućnost ne smije isključiti, smatra britanski profesor Lawrie Challis, fizičar i stručnjak za zračenje. Upravo na temelju njegova savjeta britanska je vlada izdala upozorenje.

- Razumno je smatrati da su djeca osjetljivija na zračenja mobitela, budući da se njihov imunološki sustav još uvijek razvija, a znamo da su djeca osjetljivija i na druge stvari, na primjer na ultraljubičaste zrake - ističe profesor Challis i dodaje da su djeca osjetljivija i na posljedice zagađenja.

Britanski stručnjaci, inače, započeli su upravo 30-godišnju studiju utjecaja zračenja mobitela u kojoj će sudjelovati 250.000 Europljana, a posebnu će se pozornost posvetiti proučavanju utječu li mobiteli na pojavu raka, između ostalog raka uha, kože i mozga. Osim raka, proučavat će se i utjecaj na neke bolesti kao što su Alzheimerova, Parkinsonova, multipla skleroza, te srčani udari.
Prvi rezultati studije bit će dostupni za pet godina.

Komentara 1

ZD
Zdravek
14:29 23.04.2010.

a i ovi su pametni, umjesto da svima savjetuju da bi trebali koristit slusalice (mislim na zicane, ne plavi-zub (blue-tooth)) oni misle da preporuka ce nesto koristiti koja korist ako se klinac vozi u tramvaju ili autobusu a oko njegaa 4-5 odraslih zlabraju na mobitel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije