Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviše Amerikanaca i Britanaca

Digitalnih nomada sve je više u Hrvatskoj i jako je hvale: 'Obožavam vaš način života, radiš, ali uživaš'

Surfanje
Shutterstock
02.06.2021.
u 13:30

Do sada je Hrvatska izdala 33 ovakve vize

Digitalni nomad relativno je novi pojam koji je doživio najveću popularnost u pandemiji, a označava djelatnika ili poduzetnika koji radi isključivo putem tehnologije – laptop, računalo, mobitel – i neovisan je o radnom mjestu. Može živjeti u kojoj god državi želi jer ured ili nema ili ne mora dolaziti u njega i uživo komunicirati s kolegama. Važno je samo da ima pristup internetu.

Sve ih više dolazi u Hrvatsku, a prva je bila Amerikanka Melissa Paul koja je dobivanje privremenog boravka kao digitalni nomad nazvala ''prekrasnim darom''. Ova marketinška savjetnica odabrala je istarski grad Labin kao prebivalište, a kako kaže, lijepo joj je živjeti u Hrvatskoj jer je povoljna, ima odličnu klimu i dobar pristup internetu. 

Hrvatska nudi posebne vize za digitalne radnike izvan Europske unije i omogućuje im da ostanu jednu godinu i pritom ne plaćaju porez na dohodak. Oni u prijavi moraju dokazati da rade na daljinu, da imaju smještaj, zdravstveno osiguranje i zarađuju najmanje 2,2 tisuće eura mjesečno. 

Za rad od kuće poslodavac treba osigurati računalo, sjedalicu...

Surfanje
1/3

Osim nje, stigao je i kreator sadržaja iz SAD-a Steve Tsentserensky nakon što je boravio na Novom Zelandu, u Ukrajini, Francuskoj i Italiji. Njemu se, kako kaže, sviđa naš način života. "Nitko se nikamo ne žuri, radiš, ali uživaš u životu."

Više od pola prijavljenih iz Amerike je i Britanije, a do sada su odobrene 33 vize.

Kako prenosi France 24, ministri se nadaju da će ideja zaživjeti kad se ukinu restriktivne mjere putovanja uvedene zbog pandemije.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete – slaninu!

Komentara 4

Avatar Malazan
Malazan
14:59 02.06.2021.

Stranci su uvijek oduševljeni. Bar tu u Dalmaciji. Čine im se smiješni naši prigovori na administraciju, jer toga i kod njih ima. Zamijenili bi se sutra za pristupačnost, slobodu kretanja, činjenicu da nema pakistanaca..Mogućnost da se krećeš sam u sva doba dana i noći, da si na moru pješke, na brdu isto... Da si opušten..... Dečko koji je bio zadivljen je Englez. Ne shvaća baš ni prigovore u vezi plaće, jer svi žive normalno i dobro su obučeni...imaju brdo prijatelja...

RZ
rebel.zg
14:28 02.06.2021.

Ako su 33 izdane vize uspjeh, onda bi jubilarnom 50om trebali poklonit 2 godine boravka

DU
Deleted user
13:38 02.06.2021.

S minimumom od 2200 EUR svatko u HR bi rekao da mu je odlično čak i šljaker na baustelle-i.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije