Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Dermatolozi razbijaju mit o bojama za kosu

kosa
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
28.03.2016.
u 15:53

Bojenje kose može rezultirati iritacijom kože na glavi, no neće utjecati na opadanje vlasi.

Zamijetite li pojačano opadanje vlasi, ne morate strahovati da je za to odgovorna kemikalija kojom bojite kosu, tvrde njemački dermatolozi. Bojenje kose može rezultirati iritacijom kože na glavi, no neće utjecati na opadanje vlasi.

- Ako često bojite kosu, na temelju iskustva ćete znati koliko boje vaša koža i kosa mogu podnijeti - kaže njemačka dermatologinja Uwe Schwichtenberg. Opadanje kose ili alopecija može pogoditi ograničen dio vlasišta, a  može biti trajna ili privremena.

Difuzno opadanje kose obično zahvaća cijelu površinu vlasišta, a prvi su znakovi gubitak i do 700 vlasi dnevno, potom stanjenje stabla dlake i vidljivo prorjeđivanje kose. Normalno je, kažu dermatolozi, dnevno izgubiti između 50 i 100  vlasi, s obzirom na to da ih se jednako toliko istodobno obnavlja. Uzročnici su najčešće kroničan stres, psihosomatske bolesti, bolesti nekih organa (karcinom), povišena tjelesna temperatura, infekcije, reumatizam, poremećaj metabolizma, anemija, trudnoća, dojenje, dijete izgladnjivanjem, anemija, alkoholizam te neki lijekovi, poput kontraceptiva, lijekova za jetru, dijabetesa ...

U većini slučajeva opadanje prestaje kad se otklone uzročnici i kosa se spontano sama obnovi tijekom dva do tri mjeseca.

>>Zaboravite na ombre, u trendu je sombre

>>4 načina kako možete ubrzati sušenje kose

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije