Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Dermatologinja otkriva kako prepoznati opasne madeže

Najučinkovitiji način borbe protiv melanoma jest redovito pregledavanje kože i uklanjanje madeža koji mogu predstavljati opasanost za naše zdravlje.
10. travnja 2018. u 12:52 4 komentara 36494 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Kako su madeži i melanomi uglavnom pigmentirane kožne promjene, oni se često miješaju iako se radi o golemoj razlici.  Jednostavno rečeno – madeži su dobroćudne, a melanomi zloćudne kožne promjene. 

Mirna Šitum Mirna Šitum Zagrepčani su zdraviji od ostalih stanovnika Hrvatske. Ne zbog zdravijeg života, nego zbog zdravstvene usluge

Melanom je zloćudni tumor koji se često razvija iz postojećeg madeža, ali se može razviti i iz melanocita (pigmentnih stanica) koji se nalaze u drugim dijelovima kože. Najučinkovitiji način borbe protiv melanoma jest redovito pregledavanje kože i uklanjanje madeža koji mogu predstavljati opasanost za naše zdravlje. 

Odgađanje operacije odstranjivanja madeža može imati samo negativan učinak jer, ako se otkrije na vrijeme, postoji mogućnost izlječenja, dok postavljanje kasne dijagnoze smanjuje tu mogućnost. Sam postupak odstranjenja madeža nije bolan niti opasan za pacijentovo zdravlje. 

Pregled kod liječnika trebao bi se obavljati jednom godišnje, a ako se primijeti novonastali madež koji raste brže od ostalih te se na području gdje je narastao javi svrbež kože ili osjećaj boli, važno je odmah javiti se liječniku radi pregleda. 

U videu dr. med. Neviom Delalle, spec. dermatologije i venerologije, savjetuje kako zaštiti kožu i preventivnim pregledima spriječiti pojavu melanoma.

samotamnjenje crna lista Više ljudi umire od sunčanja nego u prometnim nesrećama! Evo koja zemlja je 'rekorder' labos Francusko otkriće Nova molekula ubija stanice melanoma madež Provjerite madeže 6 znakova opasnog tumora koje ne smijete ignorirati

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar MK
  MK:

  To Kresimir Macanivelli narucio da ovaj clanak potisne Monsinjorovo obracanje javnosti?

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Nije li to doktorica koja je do sada umjesto po stručnosti bila poznata kao ljubavnica Sokola Marića ?

 • franjo:

  Zar se ne kaže mladež?